Nykyinen teknologia antaa mahdollisuuden välittää suoraan kansalaisille ajankohtaista tietoa, joka aiemmin kulki toimittajien kautta tiedotusvälineisiin ja edelleen suurelle yleisölle. Toimittajat ovat nyt enää kuin näytelmän rekvisiittana tekemässä muutaman pakollisen siistin kysymyksen kaikkitietäville julkisen sektorin asiantuntijoille ja poliitikoille. Kriittiselle journalistiselle viestinnälle ei ole enää jalansijaa.

Pandemian viestintä on julkisen vallan ja viranomaisten ylätasolta jakamaa ohjeistusta, josta muodostuu yksi virallinen totuus. Mitään välihuutoa ei synny. Journalistinen analyysi on lepsua. Tiedotusvälineet eivät enää tuota monipuolista arviointia tiedon oikeellisuudesta. Esimerkiksi THL:n laajasti tiedottama laskelma, että koronatartuntojen päivittäinen määrä nousee jopa 12.000 kesään mennessä, jäi elämään virallisena totuutena, mikä seurauksena kuntavaalit siirrettiin parilla kuukaudella. Tautitapausten määrä kulki kuitenkin täysin toiseen suuntaan ja laskelma olikin manipulaatiota.

Myös Yleisradion ruutuun useana päivänä viikossa marssittamat julkisen tahon asiantuntijat saavat vapaasti ja vuolaasti kertoa ohjeistuksiaan. Yhtään varsinaista grillausta Ylen toimittajat eivät ole tehneet, vaikka kuinka pahasti asiantuntijat ja ministerit ovat puhuneet ristiin ja mokailleet.

Kriittinen viestintä liikkuukin lähinnä somessa, jossa sisältö on amatöörimäistä irvailua pääosin. Varsinkin ministeri Krista Kiurua pilkkaavat meemit ovat levinneet laajasti. Somen merkitys on kuitenkin ennen muuta viihtellinen.

Toki median hampaattomuus pandemian viestinnässä johtuu myös median resurssien vähyydestä. Digitalisaation seurauksena printtimedia on vähentänyt rajusti toimittajien määrää. Media toistaa tiedotteita miltei sanasta sanaan. Yleisradio veronmaksajien suojamuurin takana on ainoana säilyttänyt asemansa, mutta käytännössä toimii nyt lähinnä valtion virallisena julkisena tiedotuslaitoksena, kuten pandemia on osoittanut.

Oikealle, ammattimaiselle journalismille olisi jälleen tilausta. Mediatila on nyt valunut julkiselle vallalle liikaa.