Apulaisvaltakunnansyyttäjä on nostanut syytteet kolmea Helsingin Sanomien journalistia vastaan turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja paljastamisen yrityksestä. Julkisen Sanan Neuvosto toteaa, että tapauksessa nostetut syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä ovat erittäin poikkeuksellisia sananvapausoikeudenkäynneissä ja voivat pahimmillaan johtaa itsesensuuriin. On oltava erityisen avoin niistä perusteista, joiden nojalla pelkkä jutun julkaisemisen harkitseminen tai julkaisukuntoon saattaminen voisi olla rangaistavaa ilman, että juttua julkaistaan. 

JSN:n mukaan syytteet yrityksestä johtuvat viidestä julkaistavaksi suunnitellusta, mutta julkaisematta jätetystä artikkelista. 


Sananvapaus on tärkeä oikeus demokraattisen yhteiskunnan toiminnan kannalta. Sananvapautta on kuitenkin rajoitettu muiden tärkeiden oikeuksien ja yhteiskunnallisten intressien vuoksi, JSN toteaa.


Julkisen sanan neuvosto JSN totesi vuonna 2018 kannanotossaan sananvapauden merkityksestä sekä Journalistin ohjeiden ja lain suhteista seuraavasti: ”Journalistin velvollisuutena on huolehtia yleisön tiedonsaantioikeuden toteutumisesta sekä yhteiskunnallisen vallankäytön läpinäkyvyydestä. Tämän vuoksi lehdistönvapaus on perusolemukseltaan jännitteisessä suhteessa yhteiskunnallisen vallankäytön kanssa.”  Jännitteet ratkaistaan viime kädessä tuomioistuimessa, kuten nyt on käymässä. 


JSN kuitenkin väittää, että se ei pyri ottamaan kantaa syytteisiin eikä vaikuttamaan oikeudenkäynnin lopputulokseen.      


JSN on erittäin huolestunut siitä mahdollisuudesta, että oikeudenkäynti saattaa johtaa sananvapauden rajoittamiseen perustein, jotka osin jäävät salaisiksi. Oikeusprosessin on oltava mahdollisimman avoin, jotta tulee selväksi, millä edellytyksillä salaiseksi merkityn viranomaistiedon julkaiseminen olisi rangaistavaa.
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *