Neuvoston puheenjohtajan toimikausi on JSN:n perussopimuksen mukaan neljä vuotta. Puheenjohtaja voidaan valita kahdelle perättäiselle kaudelle.

Elina Grundström on johtanut neuvostoa sen ensimmäisenä päätoimisena puheenjohtajana vuoden 2016 alusta lähtien. Hänen toimikautensa päättyy tämän vuoden lopussa.

Grundström on päättänyt, että hän ei hae jatkokautta.

”Tämä on ollut älyttömän mielenkiintoinen tehtävä. Neuvostossa on viety läpi isoja muutoksia ja tunnen suurta tyydytystä siitä, miten tärkeitä asioita olemme saaneet aikaan sekä Suomessa että Euroopan medianeuvostoissa”, Grundström sanoo JSN:n julkaisemassa tiedotteessa.

”Aion kuitenkin tehdä vuodenvaihteen jälkeen toisenlaisia projekteja. Niistä kerron ajallaan, koska haluan hoitaa puheenjohtajakauteni loppuun täyspainoisesti ja riippumattomasti”, hän toteaa.

”Kiitän Elina Grundströmiä jo tässä vaiheessa ansiokkaasta puheenjohtajakaudesta ja pahoittelen, että hän ei hae toista kautta. Grundström on täyttänyt uuden kokopäiväisen puheenjohtajuuden odotukset erinomaisesti. JSN:n merkitys ja arvostus ovat nousseet selvästi”, arvioi kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Holmberg.

Valintalautakunta valmistelee

Kannatusyhdistys avaa puheenjohtajan paikan vuosiksi 2020–2023 haettavaksi julkisella ilmoituksella toukokuun aikana. JSN:n perussopimuksen mukaan kannatusyhdistys valitsee puheenjohtajan yksimielisellä päätöksellä.

Kannatusyhdistys nimesi puheenjohtajan valintaa valmistelevan lautakunnan puheenjohtajaksi Sanomalehtien Liiton liittojohtajan Jukka Holmbergin ja jäseniksi Journalistiliiton puheenjohtajan Hanne Ahon, Aikakausmedian liittojohtajan Mikko Hoikan ja Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikön Timo Huovisen.

Julkisen sanan neuvoston tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa sekä puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Puheenjohtaja johtaa neuvoston ja JSN:n toimiston työskentelyä kanteluasioissa ja niiden valmistelussa. Puheenjohtaja osallistuu aktiivisesti julkiseen keskusteluun journalismin etiikasta ja itsesääntelystä.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Sen päätökset perustuvat Journalistin ohjeiden tulkintaan.

Suomen Kuvalehti on viime vuonna useaan otteeseen arvostellut Grundströmiä.