EU:n parlamentti tarkastelee tekijänoikeussääntöjä uudestaan syyskuussa.

Mepit torjuivat täysistuntoäänestyksessä oikeudellisten asioiden valiokunnan laatiman parlamentin neuvottelumandaatin tekijänoikeuslain uudistukselle. Uuden täysistuntokäsittelyn puolesta äänesti 318 meppiä, oikeudellisten asioiden valiokunnan laatimaa mandaattia kannatti 278 meppiä ja 31 meppiä äänesti tyhjää. Parlamentti keskustelee ja äänestää tarkistetusta kannastaan syyskuun täysistunnossa.

Suomalaisista mepeistä äänekkäästi uudistusta kannattanut Petri Sarvamaa (kok) ei kuitenkaan osallistunut parlamentin äänestykseen. Uudistusta kannattivat vain keskustan edustajat, Anneli Jäätteenmäki, Elsi Katainen ja Mirja Vehkaperä. Syyskuussa tapahtuvaa uutta käsittelyä kannattivat puolestaan Nils Torvalds (RKP.), perusssuomalaisten Jussi Halla-aho ja Pirkko Ruohonen-Lerner , Merja Kyllönen (vas.), kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen, sosialidemokraattien Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri sekä Heidi Hautala (vihr.).

Äänestyksen jälkeen mietinnön esittelijä Axel Voss (EPP, Saksa) sanoi: “Pidän valitettavana, että suurin osa mepeistä ei kannattanut esitystä, jonka puolesta minä ja oikeudellisten asioiden valiokunta olemme puhuneet. Mutta tämä on osa demokratiaa. Palaamme asiaan syyskuussa ja pyrimme vastaamaan kansalaisten huoliin samalla, kun uudistamme tekijänoikeussääntöjämme vastaamaan modernia digitaalista aikakautta.”

Euroopan parlamentin työjärjestyksen mukaan jos enemmän kuin 10 % mepeistä (76 meppiä) vastustaa päätöstä aloittaa keskustelut neuvoston kanssa valiokunnan kannan perusteella, äänestetään neuvotteluiden käynnistämisestä täysistunnossa.

Medialiitto odottanut päätöstä hartaasti

Suomalaisten lehtikustantajien liitto, Medialiitto on odottanut innolla uutta tekijänoikeussäännöstä, jolla suojataan lehtijulkaisujen toimituksellista aineistoa. Säännös antaisi lehtien kustantajille oikeuden sopia julkaisemansa sisällön kaupallisesta hyödyntämisestä digitaalisessa muodossa, Medialiitto tulkitsee.

”On valitettavaa, että asiantuntijavaliokunnan kanta ei saanut tässä vaiheessa riittävää tukea. Jatkamme laajassa eurooppalaisessa yhteistyössä työtä journalismin tulevaisuuden puolustamiseksi”, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg kommentoi.

”Kyse on erittäin tärkeästä linjapäätöksestä: haluavatko europarlamentin jäsenet parantaa luotettavaa journalismia tuottavien lehtien ja toimittajien asemaa vai annetaanko amerikkalaisten alustajättien edelleen kerätä voitot toisten kustantamalla työllä”, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg kuvaa.

Lehtijulkaisujen suoja olisi samanlainen investointien suoja kuin jo pitkään on ollut esimerkiksi tv-, elokuva- ja äänitetuottajilla. Sen myötä uutisaggregaattien ja sosiaalisen median yhtiöiden pitäisi sopia lehtikustantajien kanssa liiketoiminnassaan käytettävän journalismin korvauksista.

”Investointien suoja on tärkeä periaatteellinen oikeus mille tahansa yritykselle. Sen ulottaminen lehtijulkaisuihin on yksi harvoja konkreettisia uudistuksia, joilla demokratialle välttämättömän journalismin asemaa voidaan edes hieman tasapainottaa suhteessa mainostulot vieviin alustayhtiöihin”, Holmberg korostaa.

Lehtijulkaisujen suoja on hyväksytty neljässä europarlamentin valiokunnassa. Viime viikolla ratkaisevassa asemassa oleva oikeudellisten asioiden valiokunta asettui sen kannalle.

EU:n esitys rajaa suojan ulkopuolelle sellaiset hyperlinkitykset, jotka johtavat sisällön saattamista yleisön käyttöön. 

Muutosta ovat ajaneet voimakkaasti myös esiintyvät taitelijat. Heidän vetoomuksensa on allekirjoittanut 37.000 taiteilijaa. Kärkinimenä on esiintynyt Beatlesien Paul McCartney, Yle kertoo.