Päätöslauselma perustuu kuuden mepin valtuuskunnan raporttiin, joka koottiin tiedonkeruumatkalta Slovakiaan 8.-9.3.

Parlamentti kunnioitti Kuciakin ja Kušnírován muistoa hiljaisella hetkellä täysistunnossa 28. helmikuuta Brysselissä. 

Puhemies Tajani tuomitsi jyrkästi lähellä Bratislavaa tapahtuneen toimittaja Jan Kuciakin sekä hänen kumppaninsa Martina Kušnírován murhan.

“Tämä on vastenmielinen hyökkäys lehdistönvapautta kohtaan vain muutama kuukausi Daphne Caruana Galizian murhan jälkeen. Lehdistönvapaus on yksi demokratian perustavia arvoja”, sanoi Tajani.

”Kuciak teki työnsä ammattimaisesti ja intohimoisesti. Hän tutki päättäväisesti veropetoksia ja epäilyttävää rahoitusta huolimatta siitä, keihin epäilyt kohdistuivat”, jatkoi Tajani.

”Poliisin tutkimusten lähtökohta on se, että Kuciakin murhan taustalla ovat hänen tutkimuksensa“, totesi Tajani ja korosti, että “ei ole hyväksyttävissä, että toimittajia tapetaan heidän työnsä takia.”

“Meidän pitää varmistaa lehdistönvapauden toteutuminen ja että toimittajat voivat tehdä töitä vapaasti”, korosti Tajani. ”Luotan siihen, että slovakialaiset viranomaiset saavat totuuden tapauksesta selville.”

“Parlamentin puolesta voin taata, että kuten Daphne Caruana Galizian kohdalla, me tulemme pitämään keskustelua yllä ja seuraamaan asiaa tarkasti, jotta syylliset saadaan oikeuden eteen.”

Tajanin kommenttien jälkeen parlamentti piti minuutin hiljaisen hetken Kuciakin ja Kušnírován muistolle.