”Yksi kaikkien puolesta – kaikki yhden puolesta” – KRRiT:n (Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji (the National Broadcasting Council) johtajan Maciej Świrskin mukaan tämä tunnettu motto on eilen allekirjoitetun Varsovan julistuksen perusta, joka yhdistää Itä-Euroopan maat taistelussa Kremlin propagandaa vastaan. Sopimuksen allekirjoittajat aikovat muun muassa tukea toisiaan niiden maiden imagoon vaikuttavan tai historiaa vääristelevän väärän tiedon oikaisemisessa.

”Stop Disinformaatio ja venäläinen propaganda” -huippukokouksen toisena päivänä Varsovan julistuksen allekirjoittajat keskustelivat sen määräysten mahdollisimman varhaisesta täytäntöönpanosta ja ensimmäisistä kansainvälisesti toteutetuista yhteisistä aloitteista.

Puolan, Romanian, Ukrainan, Liettuan ja Latvian mediamarkkinoita sääntelevien instituutioiden edustajat allekirjoittivat eilen Kuninkaanlinnassa julistuksen, jossa luodaan puitteet Keski- ja Itä-Euroopan maiden väliselle tiiviille yhteistyölle Kremlin propagandan rajoittamiseksi ja paljastamiseksi.

”Tämänpäiväisen kokouksen aikana pääsimme vaikeuksitta sopimukseen kaikista taloudellisista ja toiminnallisista kysymyksistä, mukaan lukien toimintamme budjetin asettaminen ja kussakin maassa toimivan henkilön nimittäminen, joka vastaa nopeasta ja tehokkaasta tiedonvaihdosta” – sanoi kansallisen yleisradiotoiminnan neuvoston puheenjohtaja Maciej Świrski.

Yksi Varsovan julistuksen tärkeimmistä mekanismeista on solidaarisuus sääntelyviranomaisia kohtaan, joiden alaisuuteen globaalit tieto- tai hakualustat, kuten YouTube ja Google, kuuluvat, puolustaakseen jokaisen tämän asiakirjan allekirjoittajan etuja ja hyvää mainetta.

”Tämä on erittäin arvokas kirjaus, koska toistaiseksi alueemme maat ovat olleet yksin taistelussa venäläistä propagandaa vastaan, jota valitettavasti usein toistetaan lännessä”, Maciej Świrski totesi.

Lisäksi päätettiin, että sopimuksen piiriin kuuluvien maiden julkiselle mielipiteelle tiedotetaan kahden kuukauden välein yhteisten ponnistelujen vaikutuksista ja Kremlin tai Valko-Venäjän viimeisimmistä yrityksistä antaa väärää tietoa niiden yhteiskunnille.

”Tätä varten perustetaan erityinen foorumi viestintää ja disinformaation selvittämistä varten, jonka esikuvana on Puolan lehdistöviraston ylläpitämä #FakeHunter -sivusto”, KRRiTin puheenjohtaja lisäsi.

Video: https://youtu.be/S09ZI0mZg5c

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *