ChatGPT saattaa joutua tilapäiseen käyttökieltoon Saksassa tietosuojahuolien vuoksi, kuten Italiassa. ”Periaatteessa vastaava toiminta on mahdollista myös Saksassa”, sanoi liittovaltion tietosuojavaltuutetun, Ulrich Kelberin, edustaja Handelsblattille.

Päätös kuuluu kuitenkin osavaltioiden tietosuojaviranomaisten toimivaltaan, koska OpenAI-operaattori on yhdysvaltalainen yritys.

Saksan sisäministeriö kommentoi Italian viranomaisten toimia todeten seuraavansa median raportointia asiasta ”tarkasti”. Viranomaiset arvioivat tekoälyä on tietosuoja-asetuksen perusteella (GDPR), joka on voimassa koko Euroopassa.

Digitaaliministeri Volker Wissing (FDP) on ChatGPT:n estämistä vastaan Saksassa. ”Emme tarvitse tekoälysovellusten kieltämistä, vaan keinoja varmistaa arvot, kuten demokratia ja läpinäkyvyys”, sanoi ministeriön edustaja..

Italiasta ei ole enää ollut pääsyä ChatGPT:hen. Italian tietosuojaviranomainen perusteli estämistä rikkomuksilla tietosuojaa ja nuorisosuojelusäännöksiä vastaan. OpenAI määrättiin uhkasakon nojalla lopettamaan palvelun tarjoaminen ”välittömästi” Italiassa.

Italian tietosuojaviranomainen on maailman ensimmäinen viranomainen, joka on estänyt ChatGPT:n tietosuojamääräysten perusteella. Syynä tähän oli tietomurto. ChatGPT:n käyttäjät olivat saaneet näkyviin osittain muiden profiilien tietoja. OpenAI:n mukaan ongelma johtui virheestä ChatGPT:ssä käytetyssä ohjelmistossa.

Tietosuojaviranomaiset moittivat, että OpenAI ei informoi käyttäjiä riittävästi tietojen käytöstä. Lisäksi chatbotista puuttuu nuorisosuojeluun liittyvä suodatin, vaikka yritys suosittelee käyttöä vain 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille nuorille.

Italian tietosuojaviranomainen on vaatinut OpenAI:ta selvittämään, mitä toimenpiteitä oli toteutettu käyttäjien tietojen suojaamiseksi maassa. Muussa tapauksessa uhkana olisi sakko, joka voisi olla jopa 20 miljoonaa euroa tai neljä prosenttia maailmanlaajuisesta vuotuisesta liikevaihdosta.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *