Google ennakoi Ranskan lakimuutosta ilmoittamalla kustantajille, että se näyttää jatkossa hakutuloksissaan vain uutisen otsikkolinkin. Kustantajien on mahdollista sallia sisältöjen laajempi näyttäminen Googlen uusilla web-asetuksilla, mutta Google ei tule maksamaan käytöstä korvauksia.

Ranskan kustantajat ilmoittivat 24.10. tekevänsä valituksen Googlen toimista kilpailuviranomaisille. Ne saivat tukea lehdistön Eurooppa-järjestöiltä EMMA:lta (European Magazine Media Association) sekä ENPA:lta (European Newspaper Publishers’ Association). Järjestöt korostivat tiedotteessaan, että EU:n on estettävä määräävässä markkina-asemassa olevan teknojätin epäreilu ja lainvastainen toiminta suhteessa kustantajiin.

Eurooppalaiset journalistit ovat kustantajien kanssa samassa rintamassa. Lehdissä ympäri Eurooppaa julkaistiin 23.10. avoin kirje, jonka oli allekirjoittanut yli 850 toimittajaa, kuvaajaa ja media-alan johtajaa. Kirjeessä pidetään kestämättömänä sitä, että Google kahmii valtaosan mainostuotoista näyttämällä verkossa uutisia, joista se ei maksa korvauksia, Medialiitto kirjoittaa.