Hullujen hautausmaa on koettavissa Yle Areenan Youtube-tilillä (linkki). VR-lasien avulla katsoja pääsee uppoutumaan täysin moniaistisen teokseen. Katsoja/kokija on sairaalassa itse ja elokuvan tapahtumat ympäröivät hänet. Elokuvassa katsoja tutustuu 1900-luvun alun uusimpiin hourujenhoitomenetelmiin kuten lobotomiaan, sähköshokkiin ja kestonarkoosiin.

Tarina on rakennettu Pitkäniemen sairaalan historiikin, potilasarkistojen sekä Ilkka Taipaleen ja Eero Elomaan toimittaman Psykiatrian hoitomuodot 1900-luvulla -kirjan pohjalta.

“Hullujen hautausmaassa kaikki – roolisuoritukset, lavastus, maskeeraus, kuvaus, tilaääni ja leikkaus on tehty uusin tavoin katsojan ja immersiivisen tarinankerronnan ehdoilla”, kertoo ohjauksesta ja VR-toteutuksesta vastaava Tomi Paijo.

Elokuvassa on yhdistetty draamakuvausta ja peliteknologiaa. Sen maailmassa on yhdistetty oikeaa rekvisiittaa ja 3D-mallinnoksia. Näyttelijät on kuvattu stereoskooppisesti ja autenttisen sairaalamiljöön rakentamisessa on käytetty Unreal Engine -pelimoottoria.

“Elokuva on tehty Ylessä kokeiluna ja esimerkiksi mukana oli myös talkoohengessä näyttelemään lähteneitä yleläisiä. Silti lyhyenkin VR-elokuvan materiaalin ja työn määrä on valtava”, Paijo kertoo.

Hullujen hautausmaan ensiesitykset koettiin LIFT Helsinki -tapahtumassa Kaapelitehtaallla lokakuun puolivälissä.