Facebookista on tullut maailman suurin media, toimistot toteavat vetoomuksessaan, jonka on julkaissut ranskalainen päivälehti Le Monde Yahoon mukaan.

”Facebookilla tai Googlella ei ole uutistoimitusta. Niillä ei ole journalistia Syyriassa riskeeramassa elämäänsä, tai toimistoa Zimbabwessa tutkimassa Mugaben erottamista, tai editoria varmistamassa ja tarkistamassa kentällä olevan reportterin lähettämää informaatiota.”

Pääsy vapaaseen tietoon on epäilemättä internetin suurimpia saavutuksia. Mutta se on myytti”, toimistot toteavat.

Yleisön informointi maksaa paljon rahaa loppupelissä.

Uutiset ovat toimistojen mukaan toiseksi tärkein syy saada kansaa kirjautumaan Facebookiin, joka on kolminkertaistanut voittonsa 10 miljardiin dollariin viime vuonna.

Kuitenkin jätit, jotka repivät valtavat voitot ”toisten ihmisten tekemästä työstä”, keräävätä 60-70 prosenttia mainostuloista. Google on kasvattanut mainostulojaan viidenneksellä vuodessa.

Uutistoimistot toteavat, että epätasapainoa voidaan korjata, jos EU antaa niille ja muille medioille ”related rights” eli lähioikeudet

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet AFP; the German agency DPA; Britain’s Press Association; the Spanish agency EFE; Italy’s Ansa; the Swedish agency TT; Belga of Belgium, Austria’s APA, and the Dutch agency ANP.