Uudet taajuudet mahdollistavat 4G-peiton ja nopeuden parantamisen Soneran jo hyvin kattavassa mobiililaajakaistaverkossa. Asiakkaiden yhteyksien tarve ja liikkuvan kuvan katselu mobiililaitteilla vauhdittaa mobiilidatan kasvua, ja taajuuksilla saadaan lisää kapasiteettia verkkoon. Taajuuksien odotetaan tulevan käyttöön myös seuraavan sukupolven 5G-verkoissa.

”Uudet taajuudet tukevat asiakkaittemme kasvavaa mobiilisurffausta ja myös tulevaisuuden verkkojen rakennustyötä. Tv-lähetyksiltä vapautuvilla taajuuksilla liikkuu jatkossakin elävää kuvaa, mutta uudessa muodossa: asiakkaan valitsemana sisältönä suoraan puhelimen tai tabletin ruudulle”, sanoo Soneran teknologiajohtaja Jari Collin.

700 MHz:n taajuusalueelle myönnettävät toimiluvat ovat voimassa 17 vuotta 1.2.2017 lähtien. Uusien taajuuksien hinnaksi muodostui 22,4 MEUR mukaan lukien huutokaupan hallinnolliset kustannukset. Taajuusmaksut suoritetaan Viestintävirastolle viitenä vuosittaisena tasaeränä.

Toimilupaan sisältyy 99 % väestöpeittovaatimus vuoteen 2020 mennessä. Sonera on jo rakentanut valtakunnallisen 4G-verkon 800, 1800 ja 2600 MHz taajuuksia käyttäen. Aiempien toimilupaehtojen mukaan Soneran on rakennettava 95 % 4G-väestöpeitto vuoden 2016 loppuun mennessä ja 99 % peitto vuoden 2018 loppuun mennessä. Vuoden 2016 tavoite on saavutettu jo etuajassa, sillä tämänhetkinen 4G-väestöpeitto on yli 97 %.