Valinta oli tänä vuonna erityisen vaikea, sillä hyvää tutkivaa journalismia tehtiin viime vuonna runsaasti. Iso osa viime vuoden suurista puheenaiheista Suomessa nousi nimenomaan tutkivan journalismin ansiosta esiin.

Lumilapiolla palkitaan vuosittain korkeatasoista tutkivaa journalismia. Tutkivan journalismin yhdistys jakaa lisäksi Jääraappa-palkinnon avoimuuden edistämisestä. Voittajat julistetaan 24.5. Helsingissä Lumilapio-iltajuhlassa.

Lumilapio-finalistit perusteluineen, aakkosjärjestyksessä:

1. Eduskunta II

Susanna Kuparinen työryhmineen

Ryhmäteatteri

Ryhmäteatterin Eduskunta-näytelmät ovat rikkoneet mullistavalla tavalla tutkivan journalismin rajoja. Näytelmät ovat rohkeasti kertoneet ihmisistä vallan ytimessä suoraan ja nimellä. Nyt tekijät ovat vaivoja säästämättä käyneet erittäin vaikeasti hahmotettavaan asian, suomalaisen hyväveli-järjestelmän kimppuun. Ns. dokumenttiteatteri avaa ilmiötä tavalla, johon yksikään lehtijuttu tai tv-ohjelma ei pysty. Se naurattaa, viihdyttää ja samalla kuohuttaa. Tekijät eivät ole epäröineet myöskään asettaa itseään ja metodejaan arvioinnin kohteeksi. Esityksen syntyprosessi on osa näytelmää ja ohjaaja Kuparinen työryhmineen tekee ironiaa myös itsestään. Lopulta näytetään, miten itse järjestelmä halaa tarvittaessa kriitikot kuoliaaksi, myös teatteriväen.

2. Eurokriisiä koskeva juttusarja

Jan Hurri

Taloussanomat
 
Taloussanomien ja uutistoimisto Startelin analyysitoimittaja Jan Hurri on viimeiset viisi vuotta keskittynyt kirjoituksissaan yhteen aikamme tärkeimmistä aiheista, finanssikriisin ja erityisesti eurokriisin ymmärtämiseen. Hän tekee helposti lähestyttävää talousjournalismia, jonka takana on selvä tutkiva ote: sinnikkyys, laaja taustoittaminen, vahva oma analyysi ja harvinaisen hyvät ja vaikeasti tavoitettavat, osuvat lähteet. Hurri kykenee punnitsemaan itsenäisesti eurokriisin virallisia totuuksia. Artikkelit edustavat vaikeaa tutkivan journalismin lajia, syvälle asioiden taustoihin pureutuvaa analyysia.

3. Ohjelmasarja Islamin-vastaisesta ääriliikehdinnästä

Marko Hietikko

Spotlight, Yle FST

Spotlightin ohjelmakokonaisuus esittelee Suomeenkin rantautunutta islaminvastaista liikettä, sen johtajia Suomessa ja ulkomailla, sekä sen toimintatapoja ja tavoitteita. Ohjelmasarja vaati laajaa yhteistyötä eri pohjoismaitten tutkivien toimittajien kanssa. Ohjelmissa käytettiin myös datajournalismin keinoja, joita käyttäen selvitettiin esimerkiksi poliitikkojen yhteyksiä liikkeeseen, piiritasolta kansanedustajiin saakka. Marko Hietikko on tehnyt pitkäjänteistä tutkivaa journalismia yli vuoden ajan paneutumalla vaikeaan mutta tärkeään aiheeseen, joka vaatii toimittajalta erityistä rohkeutta. Ohjelmaa tehdessään Hietikko on joutunut uhkausten ja vihakirjoitusten kohteeksi.

4. Sinivalkoinen valhe

Arto Halonen, Jouni K. Kemppainen ja Kevin Frazier

Art Films production

Dokumentin tekijät tuovat päivänvaloon syvälle yhteiskunnan rakenteisiin piilotetun doping-pimityksen. Poikkeuksellisen taitavasti rakennettu dokumentti esittelee kylmäävän totuuden suomalaisesta huippuhiihdosta sekä järjestelmästä, joka doping-urheilijoita tuottaa. Dokumentin parasta antia ovat lukuisat haastattelut, jotka on peräänantamattomasti toteutettu ja viihdyttävästi esitetty, ja haastatteluista kieltäytyneiden pitkän listan julkistaminen havainnollistaa erinomaisesti aiheeseen liittyvää salailun kulttuuria. Esimerkillisen sinnikkäällä tutkivalla työllään dokumentin tekijät paljastavat myös paljon täysin uutta tietoa aiheesta.

5. Talvivaara-uutisointi

Juha Kauppinen

Suomen Luonto

Juha Kauppinen on vuosia tehnyt periksiantamatonta tutkivaa journalismia Talvivaaran ja muun kaivosteollisuuden ympäristöongelmien paljastamiseksi. Hän on keskittynyt aiheeseen jo silloin, kun muut eivät vielä ongelmia nähneet. Kauppinen on sitkeästi tuonut esiin kaivoksen ympäristövaikutusten laajuutta, tarvittaessa vaikka ottamalla omia vesinäytteitä. Hän on paljastanut lukuisia yhtiön ja viranomaisten vakavia virheitä. Hän on myös tuonut esiin viranomaisvalvojien sidonnaisuuksia ja koko järjestelmän puutteita. Kauppisen pitkäjänteisyys ja tietotaso ympäristöasioista muodostavat vahvan yhdistelmän, jonka avulla hän on kerta toisensa jälkeen ollut monta askelta valtakunnallisia medioita edellä.

6. Uskomaton murhenäytelmä

Anu Silfverberg ja Hanna Nikkanen

Kuukausiliite, Helsingin Sanomat

Kirjoittajat tarttuivat poikkeukselliseen aiheeseen ryhtyessään tutkimaan median omia toimintatapoja. Median kritiikittömyys nuoren tytön itsemurhan raportoimisessa nousi jutun myötä suureksi keskustelunaiheeksi. Artikkeli onkin tärkeä opetus siitä, mikä merkitys luotettavuudella on journalismissa. Jutun toimittajien tutkiva ote on sinnikäs ja monipuolinen. Uskomaton murhenäytelmä on myös taitavien kirjoittajien teos, joka pitää otteessaan loppuun saakka.

Tutkivan journalismin yhdistys pyrkii edistämään alan kehitystä Suomessa. Yhdistys täytti viime vuonna 20 vuotta.