Kaksivuotisessa eReading Services -hankkeessa kehitetyn Hufvudstadsbladetin tablettiversion kenttätestaus käynnistyy tiistaina, kun lehden jakelu lukulaitteeseen aloitetaan Ahvenanmaalla.

Testauksessa mukana oleviin kotitalouksiin on toimitettu kosketusnäyttötietokoneet. Tuore lehti ladataan laitteeseen langattoman verkon yli. Lehteä lukiessa ei verkkoyhteyttä enää tarvita.

– Uutta tässä on se, että Hbl on suunniteltu luettavaksi nimenomaan lukulaitteella toisin kuin esimerkiksi näköislehti. Lehti on lisäksi mukautettu kosketusnäytölle, toteaa Lotta Holm, Hufvudstadsbladetin lukulaitetestin projektipäällikkö.

Vaikka kyseessä on erillinen tablettiversio paperilehdestä, on siinä mukana koko paperilehden sisältö ilmoituksineen.

Kahden kuukauden testijakson jälkeen on tulosten arvioinnin vuoro. eReading Services -projektissa mukana oleva Aalto-yliopisto vastaa Hufvudstadsbladetin lukulaitetestin tutkimuspuolesta.

Lotta Holmin mukaan tutkimuksella halutaan selvittää muun muassa sitä, onko lukukokemus lukulaitteella niin hyvä, että se voisi toimia vaihtoehtona paperilehdelle.

Suomalaiset kirja-, aikakauslehti- ja sanomalehtikustantajat ovat yhdistäneet voimansa kaksivuotisessa eReading Services -projektissa. Tavoitteena on luoda sisältö- ja kuluttajalähtöinen tapa maksullisen mediasisällön jakelemiseksi sähköisillä lukulaitteilla. Hankkeeseen osallistuvat merkittävimmät kustannusalan toimijat ja tutkimuslaitokset, Hufvudstadsbladetin lisäksi muun muassa Sanoma, Alma Media, Kustannusosakeyhtiö Otava, Talentum Media Oy sekä VTT ja Aalto-yliopisto. Lisäksi mukana on kirjakaupan, äänituotannon ja ohjelmistoalan yrityksiä sekä kansalliskirjasto.

Viestinnän Keskusliiton koordinoiman eReading Services -hankkeen kokonaislaajuus vuonna 2011 on 1,9 miljoonaa euroa, mistä Tekesin tuki on 0,85 miljoonaa euroa. eReading Services on osa laajempaa Next Media -tutkimuskokonaisuutta.

HBL:n juttu aiheesta.