Palkinnon perustelut ovat seuraavat: ”Muotoilijapariskunta Teemu Salonen ja Kati Joki osti lakkautetun koulun Padasjoelta ja järjesti sen tiloihin laadukkaan kesänäyttelyn. Perinteisen kuvataiteen rinnalla nähtiin muotoilua. Ars Auttoinen näyttäytyy Aukusti-tekona, jossa henkilökohtaisesti tärkeästä tulee yleisesti merkittävää. Vielä muutama vuosi sitten näytti siltä, että kesänäyttelyperinne kuolee Lahden seudulta tyystin. Murrosvaihe tuo esiin uusia yrittäjiä ja uutta elinvoimaa.”

Etelä-Suomen Sanomat järjesti kulttuuripalkinnosta myös yleisöäänestyksen. Sen voitti niin ikään Ars Auttoinen, joka sai yleisöltä 348 ääntä. Ääniä annettiin yhteensä 929. Toiseksi tuli Kino Iiris 283 äänellä ja kolmanneksi Alli Kantola 168 äänellä.

Palkintoraadin muodostivat Etelä-Suomen Sanomien kulttuuritoimittajat Ilkka Kuosmanen, Markus Luukkonen ja Anne Siilahti, tuottaja Tarja Koljonen sekä päätoimittaja Heikki Hakala.

Mikä on Aukusti-palkinto?

Etelä-Suomen Sanomat perusti vuonna 2008 levikkialueelleen merkittävän kulttuuripalkinnon. Aukustiksi nimetty palkinto myönnetään vuosittain päijäthämäläiselle kulttuuriteolle. Palkituksi voi tulla yksittäinen ihminen tai yhteisö, yhtä hyvin uusi kuin vakiintunutkin toimija, ja palkinto voi suuntautua mille taiteenalalle tahansa. Perusteena on, että kyseinen henkilö, tapahtuma tai toimija on tuonut vuoden aikana jotakin tärkeällä tavalla uutta kulttuurin kentälle tai on muuten merkittävästi edistänyt päijäthämäläistä kulttuuri­elämää, hyvässä hengessä ja hyvää tapaa noudattaen.

Palkintoon kuuluu rahapalkintona 3 000 euroa ja kierto­palkintona pronssinen Aukusti-veistos. Veistoksen on suunnitellut kuvataiteilija Anneli Loponen, sen valmistuksesta vastasi Lahden ammattikorkeakoulun Taideinstituutti ja veistoksen valmistuskustannuksia sponsoroi Asko.

Palkinnosta kilpailivat lehden kulttuuritoimituksen valitsemat viisi voittajaehdokasta:

1. Lahden kaupunginteatterin ja Teatteri Vanhan Jukon yhteistyö. Kunnallinen ja lainsuojaton teatteri löivät hynttyyt yhteen.

2.  Ars Auttoinen Padasjoella. Muotoilijapariskunta Teemu Salonen ja Kati Joki osti lakkautetun Auttoisten koulun Padasjoelta ja järjesti ensimmäisen kesänäyttelynsä..

3. Okko Kamun houkutteleminen Sinfonia Lahden ylikapellimestariksi. Intendentti Tuomas Kinberg punnersi kapellimestarilegendan Lahteen.

4.  Kino Iiriksen valinta Europa Cinemas -verkostoon. Päijät-Hämeen elokuvakeskus on säilyttänyt oman ideologisen luonteensa. Europa Cinemas -verkosto puolustaa sisältöjä myös tulevaisuudessa.

5.  Alli Kantolan vapaaehtoistyö lahtelaisen sanataiteen hyväksi. Salpausselän kirjailijoiden puheenjohtaja on kunnostautunut nuorten kirjoittajien ohjaajana ja arvokkaan vanhuuden puolestapuhujana.

Aukusti-nimi viittaa Lahden historian merkkihenkilöihin. August Avonius oli Askon perustaja, ja tunnettu myös nimellä Aukusti Asko-Avonius. Tehtailija August Fellman taas oli aktiivinen kunnalliselämän vaikuttaja, joka oli muun muassa perustamassa Lahden kansanopistoa ja yhteiskoulua.