Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) ajaa sananvapauden kannalta vapaampaa linjaa kuin Suomen oikeuslaitos.
EIT on kumonnut Suomen korkeimman oikeuden vuonna 2001 antaman tuomion, jossa Yhtyneiden Kuvalehtien julkaisema Alibi-lehden toimittaja ja päätoimittaja määrättiin maksamaan sakkoja ja korvauksia julkaistuaan syytetyn nimen ja kuvan. Alibi sekä toimittaja ja ex-päätoimittaja saavat nyt korvauksia Suomen valtiolta.

Alibi kertoi vuonna 1997 yrittäjänaisesta, joka oli huijannut Kansaneläkelaitokselta noin kaksi miljoonaa markkaa. Nainen tuomittiin törkeästä petoksesta vankeuteen.

Alibi julkaisi ennen tuomiota artikkelissaan naisen nimen ja kuvan. Tämän jälkeen syntyneessä oikeusprosessissa tuomioistuimet tuomitsivat Alibin maksamaan vahingonkorvauksia naiselle. Niiden mukaan naisen henkilöllisyyttä ei olisi saanut paljastaa.

Korkein oikeus päätti vuonna 2001, että Alibi loukkasi kirjoituksellaan naisen yksityiselämää.

EIT katsoo, että KO:n tuomio oli vastoin Euroopan ihmisoikeussopimuksen sananvapautta koskevaa artiklaa. Sen mukaan sananvapautta saa rajoittaa, jos se on demokratiassa välttämätöntä.

EIT tuomitsi Suomen valtion maksamaan vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja lehtiyhtiölle 9000 euroa. Sekä toimittajalle että entiselle päätoimittajalle valtion on maksettava 5000 euroa henkisestä kärsimyksestä ja lähes 10000 euroa oikeuskuluja.

Toimittaja Pentti Eerikäinen ja Alibin entinen päätoimittaja Matti Paloaro veivät asian EIT:n käsittelyyn. Matti Paloaro kuoli viime elokuussa, mutta hänen lapsensa päättivät jatkaa asian käsittelyä.