Kalajoen Seutu voitti kerran viikossa ilmestyvien paikallislehtien sarjan, jossa toiseksi tuli Laukaa-Konnevesi ja kolmanneksi Merikarvia-lehti. Tässä sarjassa kilpaili 35 lehteä.

Kaksi kertaa viikossa ilmestyvistä paikallislehdistä laadukkaimmaksi arvioitiin Kunnallislehti Paimio-Sauvo-Piikkiö. Seuraaville sijoille rankattiin KMV-lehti ja Sotkamo-lehti. Kaksipäiväisten sarjaan osallistui 39 lehteä.

Vähintään kolme kertaa viikossa ilmestyvistä lehdistä ykköseksi nousi Nokian Uutiset. Kakkosena oli Sisä-Suomen Lehti ja kolmantena Nya Åland. Sarjassa kilpaili 17 lehteä.

Paikallislehtikilpailun tuomareina olivat Jyväskylän yliopiston toimittajakoulutuksen opiskelijat sekä kuusi paikallislehtien edustajaa. Laatukilpailussa arvioitiin lehtien juttujen sisältöä, kuvitusta, ulkoasua ja mielipidekirjoituksia.

Paras kuvitus Ålandissa

Toisessa, pelkästään paikallislehtien kuvia ja kuvankäyttöä arvioineessa kilpailussa voiton vei Åland. Kuvitukseltaan toiseksi paras lehti oli Laukaa-Konnevesi. Kolmas oli Sisä-Suomen Lehti.

Kuva paikallislehdessä -kilpailun raatina toimivat Tampereen yliopiston visuaalisen journalismin maisteriohjelman opiskelijat. Tähän kilpailuun osallistui 56 lehteä.

Molempien kilpailujen parhaat lehdet palkitaan Sanomalehtien Liiton Paikallislehtipäivillä Tampereella 26.10.2006.

Paikallislehtikilpailu 2006 – tulokset ja tuomariston perustelut

Yksipäiväiset lehdet

1. Kalajoen Seutu

Sarjan ylivoimainen ykkönen. Täydet tai lähes täydet pisteet niin sisällöstä, kuvituksesta, ulkoasusta kuin mielipidekirjoituksistakin. Omaa näkökulmaa juttuideoissa ja valtakunnallisten aiheiden paikallistamisessa. Rohkeita kuvakulmia ja rajauksia sekä hyvin toteutettu grafiikka. Sarjan paras mielipidesivu ja monipuoliset nettisivut.

2. Laukaa-Konnevesi

Lehden uutisrakenne on hyvin hallussa. Monipuolinen juttusisältö, johon vakiopalstat tuovat oivallisen lisän. Premin kuvavinkit ja Lyhyesti-pätkät ovat toimivia ratkaisuja. Paperilehteä täydentävät lukijaystävälliset nettisivut.

3. Merikarvia-lehti

Etusivun suuri pääkuva on hyvä ratkaisu. Otsikot ja juttujen tyyli ovat kunnossa. Kuvissa vaihtelua ja rohkeita rajauksia. Pääkirjoitus ja vireä yleisönosasto toimivat hyvin samalla sivulla. Korostusvärit ingresseissä ja sitaattinostot luovat modernin vaikutelman.

Kunniamaininnat

4. Pielavesi-Keitele

5. Sampo

6. Viiden Kunnan Sanomat

Kaksipäiväiset lehdet

1. Kunnallislehti Paimio-Sauvo-Piikkiö

Tuhti paketti hyvällä suomenkielellä kirjoitettuja juttuja monipuolisista aiheista. Reilunkokoiset kuvat piristävät lehden ilmettä ja houkuttelevat lukemaan. Pääkirjoituksessa on näkökulmaa, ja pakinakin löytyy. Vilkas yleisönosasto. Ulkoasultaan selkeä ja yhtenäinen lehti.

2. KMV-lehti

Uutiset, paikalliset aiheet ja teemasivut tarjoavat paljon luettavaa. Kuvitus on onnistunutta. Henkilökuviin on saatu mukavasti eloa ja liikettä. Suuri lukijoiden palsta on sijoitettu näkyvälle paikalle. Lehden yleisilme on tyylikäs, ja hyvät kuvat nostavat sen todella hienolle tasolle.

3. Sotkamo-lehti

Sisällöllisesti vahva lehti. Monipuolista paikallisten uutisten ideointia, josta syntyy mielenkiintoisia juttuja ja otsikoita. Kuvia ja värejä käytetty tyylikkäästi. Ulkoasultaan harkittu ja hyvännäköinen lehti. Selkeät ja helppokäyttöiset nettisivut.

Kunniamaininnat

4. Ylä-Satakunta

5. Rantapohja

6. Lestinjoki

Useampipäiväiset lehdet

1. Nokian Uutiset

Runsas ja hyvätasoinen sisältö. Rohkeita aihevalintoja ja nuorekkaita toteutuksia. Plussaa, että pääkirjoitus käsittelee lehden omaa juttukokonaisuutta. Todella yhtenäinen ja selkeä ulkoasu, jossa tehostevärit ja faktalaatikot ovat kohdallaan ja pienetkin sälät on ryhmitelty taiten.

2. Sisä-Suomen Lehti

Mielenkiintoisia juttuja ja näyttäviä aihekokonaisuuksia, nuoria unohtamatta. Piirroksia ja grafiikkaa käytetty kiitettävästi juttujen havainnollistamisessa. Huoliteltu taitto antaa lehdelle selkeän ilmeen.

3. Nya Åland

Ett omfattande och mångsidigt innehåll. En stilig paradsida där huvudnyheterna har en framträdande plats. Ett strongt nyhetsarbete. En stor insändaravdelning med en speciellt livlig spalt för textmeddelanden.

Runsas ja monipuolinen sisältö. Komea etusivu, jossa pääuutiset pääsevät näyttävästi esille. Vahvaa uutistyötä. Suuri mielipideosasto, jossa erityisen vilkas tekstiviestipalsta.

Kunniamaininnat

4. Borgåbladet

5. Suur-Keuruu

6. Åland

Kilpailun tuomaristo: Jyväskylän yliopiston toimittajakoulutuksen kolmannen vuosikurssin opiskelijat sekä päätoimittaja Pekka Hyytinen, Koillis-Häme, päätoimittaja Tarja Kuikka, Janakkalan-Rengon Sanomat, päätoimittaja Kirsi Seppälä, Somero, päätoimittaja Timo Simula, Ylä-Satakunta, toimitussihteeri Eeva Künnap, Itä-Häme ja Salmettaren päätoimittajana työskennellyt Anne Ylinen.

Tuomariston puheenjohtaja: lehtori Tapani Huovila, Jyväskylän yliopisto

Kilpailun valvoja: johtaja Jukka Holmberg, Sanomalehtien Liitto