Tapaus juontuu Muhoksen Korivaaran koulun rehtorin Ilkka Pöyryn pitkään jatkuneista julkisista kiistoista, joita on käsitelty TV:ssä ja lehdissä. Jani Uusitalo kirjoitti aiheesta mielipiteitään julkisuudesta saamansa tiedon perusteella www.mummila.net blogissaan. Pöyry nosti Uusitaloa vastaan syytteen kunnianloukkauksesta.

Uusitalo tuhosi poliisin poistettavaksi vaatimat tekstit sivustoltaan. Asia on herättänyt bloggaajien huomion, toimiko poliisi oikein ja millä valtuuksilla. Mikä laki säätelee henkilökohtaisia blogeja ja voiko ne rinnastaa esimerkiksi journalismiin, Kaleva-lehti kysyy.

Asiaa on kommentoinut mm. Enterin päätoimittaja Tuomas Kilpi, joka sanoo, että lain mukaan poliisilla ei ole oikeutta vaatia ketään poistamaan mitään viestiä verkosta tai muustakaan mediasta. Vain tuomioistuin voi tehdä tällaisen päätöksen.

Kilven mukaan blogeja koskee ihan sama sananvapauslainsäädäntö kuin muitakin joukkoviestimiä, eikä lainkaan ole väliä, onko kysymys painetusta sanasta vai sähköisestä.”Eri asia on, onko bloginpitäjä syyllistynyt kunnianloukkaukseen, jota alkuperäinen rikosilmoitus koskee, siihen en ole pätevä ottamaa kantaa”, hän sanoo Kaleva-lehdelle.

Asiasta käydyt keskustelut ja Oulun poliisin viesti Jani Uusitalolle löytyvät osoitteesta:
http://www.mummila.net/marginaali/?m=200502