Oikotien johtaja Jukka Haapalainen
Oikotien johtaja Jukka Haapalainen

“Emme pidä Eniron toiminnasta. Ryhdymme toimenpiteisiin, että Oikotien ilmoituksia ei Eniro saa hakea tietokantaansa”, Oikotien johtaja Jukka Haapalainen sanoo Mediaviikolle. Oikotiessä ovat mukana myös seitsemän suurinta sanomalehteä.

“Jos keskustelut eivät auta, saavat lakimiehet hoitaa asian. Meillä on laillinen oikeus sisältöömme. Meidän kanssamme Eniro ei keskustellut lainkaan, vaan on tehnyt hakukoneensa täysin itsenäisesti. Tästä on tulossa markkinahäirikkö”, hän painottaa.

Myös työpaikkojen välittämiseen erikoistunut Monster.fi, joka kuuluu Almamediaan, torjuu jyrkästi Eniron toimet. Monster Oy:n toimitusjohtaja Stefan Kajanus sanoo Mediaviikolle, että “katsomme, että selkeyden vuoksi Monsterin työpaikkailmoitukset tuli poistaa Enirosta. Asiakkaamme ovat ostaneet mediatilan nimenomaan Monsterin palvelusta, jolloin rehdin pelin nimissä ilmoitusten tulee näkyä siellä missä on asiakkaalle luvattukin.”

Kajanus huomauttaa, että työpaikkailmoittelu on osa yrityksen markkinointiviestintää, jolloin mediaympäristön merkitys on suuri. Monster on profiloitunut koulutettujen, ammattitaitoisten tiettyjen toimialojen työnhakumediaksi, joka vaikuttaa myös rekrytoivien yritysten mediavalintaan. Emme katso että Eniron kaltainen kaikkien alojen “sekahakuratkaisu” palvelee asiakasyritystemme etua. Emmehän me voi luvata asiakkaidemme puolesta haluavatko he omien työpaikkailmoitustensa näkyvän kyseisessä palvelussa vai ei, toimitusjohtaja Stefan Kajanus Monster Oy:stä toteaa.

“Eniro on tehnyt tämän hakukoneen itse neuvottelematta meidän kanssamme asiasta. Myös Ruotsissa Monsterin ilmoitukset on vedetty pois Eniron koneesta”, hän toteaa.

Onko teille haittaa, että Monsterin työpaikkailmoitukset olisivat mukana myös Eniron hakukoneessa?
“Asiassa on eri näkökulmia. Toiset palveluntarjoajat voivat haluta olla mukana, mutta meidän kannaltamme tässä on ratkaisemattomia kysymyksiä. Haluamme nähdä mihin suuntaan Eniro kehittää palveluaan.

Voiko Monster kieltää laillisesti hakukoneen tulon sivuillenne?
“Sen saavat lakimiehet selvittää, jos on tarpeen. Nyt Eniro poisti
ilmoituksemme omasta tahdostaan”, Kajanus sanoo.

Miksi sitten kilpailijanne Stepstone on hakukoneessa mukana?
“Stepstonen kohdalla puhutaan paljon pienemmistä ilmoitusmääristä, joten emme katso sen olevan relevantti vertailukohde”, hän huomauttaa.

Eniro: Haemme sitten suoraan kotisivuilta jos sopua ei tule

Ruotsissa Eniron työpaikkojen hakukone on toiminut jo kauemmin. Alussa sielläkin palvelu ajettiin tunnetuksi ilmaiseksi. Nyt yritykset ostavat palveluun omia työpaikkailmoituksia hintaan 250-700 euroa per kolme viikkoa. Kun hakija kirjoittaa hakusanan, moottori näyttää ensin maksetut ilmoitukset ja sen jälkeen muiden yritysten sivustoilla olevat ilmoitukset ilmaiseksi.

Aiomme keskustella Monsterin kanssa, toteaa Suomen Eniron johtaja Stefan Anderson. “Ellei keskusteluissa päästä tulokseen yhteistyöstä, meillä on käytössämme toinen lähtökohta. Etsimme ilmoitukset sitten yritysten kotisivuilta suoraan, sillä jokainen yritys laittaa ne aina myös omille sivuilleen, vaikka ne julkaistaankin Monsterissa”, hän toteaa. Eniro siis aikoo hakea ne joka tapauksessa jotenkin.

Syksyllä kenties maksulliseksi

Hän ei osaa vielä sanoa, milloin Suomen toiminta ulotetaan maksulliseksi Ruotsin tavoin. Eniro aikoo kerätä ensin kokemuksia ja sen jälkeen tarjota ns. sponsoroituja ilmoituksia ilmoittajille. “Tämä tulee korkeintaan vasta kesän jälkeen”, hän toteaa.
Hakukoneessa jo yli 10.000 avointa työpaikkaa
Eniron palvelusta löytyy tällä hetkellä jo yli 10 000 avointa työpaikkaa. Palvelu on käyttäjälle ilmainen ja siinä on mahdollista hakea työpaikkoja sekä toimialoittain että työpaikan sijainnin perusteella. Käyttäjällä on myös mahdollisuus tallentaa hakuprofiilinsa ja tilata sähköposti-ilmoitus profiilinsa mukaisista avoimista työpaikoista.

Eniro.fi:n työpaikkahaku kokoaa useilta eri internet-sivustoilta työpaikkailmoitukset samaan tietokantaan. Työpaikat-osiosta löytyvät muun muassa työministeriön ja rekrytointiyritysten välityksessä olevat työpaikat sekä yli 100 yrityksen ja kunnan avoimet työpaikat.
“Ruotsissa työpaikkahaku on ollut yksi Eniron suosituimmista palveluista”, johtaja Stefan Anderson Enirosta sanoo. Websivuston mukaan Ruotsin sivuilla käy yli 130.000 työnhakijaa kuukaudessa.

Enirossa on noin 4 900 työntekijää. Vuonna 2004 Eniron liikevaihto oli 4 918 miljoonaa Ruotsin kruunua. Eniro on listautunut Tukholman pörssiin.