New York Times on haastanut OpenAI:n ja Microsoftin oikeuteen sen sisällön käyttämisestä generatiivisen tekoälyn ja suurten kielimallien järjestelmien kouluttamiseen, minkä vuoksi yhtiö voi saada miljardien dollarien vahingonkorvaukset.
The Guardian kertoo, että Manhattanin liittovaltion tuomioistuimessa keskiviikkona jätetyssä tekijänoikeusrikkomuskanteessa väitetään, että vaikka yritykset kopioivat tietoja monista lähteistä järjestelmiensä rakentamiseksi, ne painottavat New York Timesin sisältöä "erityisesti" ja "pyrkivät käyttämään Timesin valtavia investointeja sen journalismiin käyttämällä niitä korvaavien tuotteiden rakentamiseen ilman lupaa tai maksua".
Kanteen mukaan lehden "tekijänoikeudella suojattujen uutisartikkeleiden, perusteellisten tutkimusten, mielipidekirjoitusten, arvostelujen, ohjeiden ja muiden artikkeleiden" "laiton käyttö" tekoälytuotteiden luomiseksi "uhkaa Timesin kykyä tarjota tätä palvelua".
Kanteessa vedotaan Timesin riippumattoman journalismin "elintärkeään" merkitykseen demokratialle ja väitetään, että se on "yhä harvinaisempaa ja arvokkaampaa".
Kustantajan nostama kanne on viimeisin samankaltaisten tapausten joukossa. Syyskuussa yli tusina kirjailijaa nosti kanteen, joka kohdistui yhtiöön heidän kirjoitustensa käytön vuoksi.