Talous tasapainottuu, sillä kuluvan vuoden alijäämä ennakoidaan 30 miljoonaksi euroksi. Tavoitteena on saavuttaa tasapaino operatiivisessa tuloksessa vuosina 2012-13. Säästöjä haetaan etenkin urheilusta, oman tuotannon lisäämisellä, ulkopuolisia ohjelmahankintoja vähentämällä ja toimintamallia parantamalla.

Ohjausta kehitetään joustavuutta ja nopeaa reagointikykyä tukevaksi. Ensi vuonna käynnistetään mm. monivuotinen Ylen toimitila- ja kiinteistöstrategian mukainen työympäristön kehittämishanke. Myös uutisstudiot uusitaan kahden vuoden kuluessa. Yle valmistautuu teräväpiirtolähetysten aloittamiseen lähikuukausina.

Yleisradion rahoitusmallin odotetaan tulevan valtioneuvoston pohdittavaksi tulevan vuoden aikana.

”Ylen lähtökohta on, että nykyisen laajuisen julkisen palvelun yleisradiotoiminnan rahoitus on turvattava. Meidän kannaltamme on hienoa, että eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat määritelleet Ylen rahoituksen tavoitetasoksi 480 miljoonaa euroa", toteaa Kivinen.

”Talouskehys mahdollistaa nykylaajuisen radio- ja tv-toiminnan ja asiakaslähtöisen kehittämisen erityisesti uusien palveluiden alueella", toteaa Yleisradion hallituksen puheenjohtaja Kari Neilimo. ”Päivitetty strategiamme tähtää vahvan Yleisradion rakentamiseen. Yle haluaa olla riippumaton sisällöntuottaja, jolla on vankka julkisen palvelun arvopohja", Neilimo linjaa.

Strategia painottaa kotimaisuutta

Ylen strategian painopisteitä ovat asia- ja kulttuurisisällöt, suomalainen musiikki, draama, lastenpalvelut sekä uutis- ja ajankohtaistarjonta. Yle on suomalaisen luovuuden näyttämö ja aikaansaaja. Ohjelmistosta merkittävä osa on kotimaista tuotantoa niin televisiossa kuin radiossakin.

”Yle tuntee suomalaiset. Yhdistämme sekä perinteisen että uutta luovan mediasisällön ainutlaatuiseksi suomalaiseksi kokonaisuudeksi. Ylen yleisösuhde on vankka, sillä ohjelmamme tavoittavat yli 95 prosenttia suomalaisista viikottain", Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen muistuttaa.

Strategiaan kirjattuja tavoitteita viedään käytäntöön uudistetussa organisaatiorakenteessa. Ylen toimintamalli tähtää joustavampaan päätöksentekoon ja tuotantoon sekä ketteryyteen. Ohjausta kehitetään nopeaa reagointikykyä tukevaksi.

”Onnistuminen uuden toimintamallin käyttöönotossa on vuoden 2011 keskeinen tavoite", painottaa Kivinen.

Vuoden vaihteessa voimaan tulevassa uudessa organisaatiossa Atte Jääskeläinen vastaa Uutis- ja Ajankohtaisohjelmista sekä aluetoiminnasta, Ville Vilén Luovista sisällöistä ja Annika Nyberg Frankenhaeuser Svenska Ylestä. Olli-Pekka Heinonen johtaa Julkaisut-yksikköä ja Ismo Silvo on teknologiasta ja tuotannosta vastaava johtaja. Ylessä ovat meneillään noin 270 työntekijän tehtävien muutoksiin liittyvät YT-neuvottelut, joiden arvioidaan päättyvän joulukuun puoleenväliin mennessä.

Runsas tarjonta lapsille ja nuorille

Ylen palveluita kootaan ensi vuoden aikana etenkin lapsiyleisöille ja nuorille entistä paremmin löydettäviksi. Internet-tarjontaa selkeytetään parantamalla käytettävyyttä ja vähentämällä nimikemäärää.

Ensi vuoden ohjelmatarjonnassa painottuu myös omatuotantoinen ohjelmisto. Kanavilla nähdään edelleen vahvaa kotimaista draamaa. Uusi Päivä, Taivaan tulet ja Karjalan kunnailla jatkavat YLE TV2:n ohjelmistossa. YLE TV1:llä nähdään Jari Tervon käsikirjoittama kahdeksanosainen sarja Moska. YLE Teema tekee mm. oopperataltiointeja Kansallisoopperasta ja Radion Sinfoniaorkesteri muuttaa syksyllä uuteen Musiikkitaloon. Nuorille aikuisille tarjotaan edelleen HBO:n draamaa.

Radiossa YleX tekee prime time -aikaan uudistuksen ja tuo yleisöilleen uusia musiikki- ja ajankohtaisohjelmia. Urheilussa Yle tarjoaa suomalaisia yhdistäviä suurtapahtumia ja lajien monipuolisuutta. Vaikka vuosi 2011 on olympiaurheilun välivuosi, Yle välittää suurtapahtumia, kuten hiihtolajien, yleisurheilun ja jääkiekon MM-kisat.