Kilpailun kolmen kategorian voittajaehdokkaat julkistettiin jo 24.2.2010. Heidän joukostaan palkintolautakunta on tehnyt lopulliset valinnat palkintojen saajiksi.

Vuoden journalistiksi valittiin toimittaja Kristiina Tolvanen Aamulehdestä.

Palkintolautakunnan perustelut:
"Kristiina Tolvasen tutkiva journalistinen työ tuotti viime vuonna kymmeniä Aamulehden pääjuttuja. Hän mm. paljasti, kuinka olemattomaan oppisopimuskoulutukseen on haettu väärin perustein kymmeniä miljoonia euroja, kuinka selluteollisuuden työpaikkojen siirtämistä ulkomaille on itse asiassa rahoitettu veronmaksajien rahoilla ja kuinka suuri osa puolueiden jäsenistä ei maksa jäsenmaksujaan.
Jutut muistuttavat, kuinka tärkeä rooli tutkivalla journalismilla on yhteiskunnan epäkohtien ja huonojen käytäntöjen paljastajana."

Vuoden journalisti -palkinnon saajaksi olivat voittajan lisäksi ehdolla toimittaja Tuomas Manninen Ilta-Sanomista ja toimittaja Ilkka Malmberg Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä.

Vuoden journalistinen teko

Vuoden journalistisesta teosta palkittiin toimittaja Pasi Heikura, tuottaja Pertti Ylikojola sekä toimittajat Anu Heikkinen ja Kaisa Pulakka YLEn Radio 1:n puheohjelmasta "Aristoteleen kantapää".

Palkintolautakunnan perustelut:

"Aristoteleen kantapää yhdistää hauskalla tavalla kulttuuria, historiaa, kielenhuoltoa ja kirjallisuutta. Se osoittaa arkikielestä huolimattomuuksia, mahtipontisuutta, tahatonta huumoria, väärinkäyttöä ja suoranaista taparikollisuutta. Aristoteleen kantapää uudistaa kulttuurijournalismia. Sitä voisi kutsua journalismin ilmiselväksi innovaatioksi, ellei sellaisesta ilmauksesta joutuisi väistämättä ohjelman tarkkailulistalle. Se on sivistävä puheohjelma, joka muistuttaa, että sivistys oli alkujaan iloinen asia."

Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajiksi olivat voittajien lisäksi ehdolla freelancertoimittaja Otso Kantokorpi turkulaisen Wäinö Aaltosen museon näyttelyn laajamittaisen huijauksen paljastamisesta Kauppalehdessä ja toimittajat Olli Kuivaniemi ja Tuomas Peltomäki jutuista vaalirahoituksesta STT:ssä.

Vuoden juttu

Vuoden jutuksi valittiin toimittaja Leena Sharman, kuvaaja Kaisa Rautaheimon ja graafikko Riikka Haahtin juttu "Minun kouluni on nyt heidän" Suomen Kuvalehdessä.

Palkintolautakunnan perustelut:
"Leena Sharma ja Kaisa Rautaheimo vierailivat toimittajan entisessä koulussa, jota kansoittavat nyt maahanmuuttajaoppilaat. Juttu on elävä ja peittelemätön reportaasi yhden koulun elämästä, mutta samalla se kertoo suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta sekä siitä, mistä maahanmuuttokeskustelun polttoaine syntyy.
Leena Sharman eläytyvä teksti ja Kaisa Rautaheimon erinomaiset kuvat sykkivät samaan tahtiin. Riikka Haahdin taitto yhdistää ne tyylikkääksi kokonaisuudeksi."

Vuoden juttu -palkinnon saajiksi olivat voittajien lisäksi ehdolla freelancertoimittaja Wali Hashi ja kuvaaja Shukri Omar YLE MOTin jutusta "Merirosvojen rannikko" ja uutispäällikkö Kreeta Salmela sekä toimittajat Risto Kunnas ja Tiia Rantalainen Iltalehden Minna Nurmisen kaappausuutisoinnista.

 

Suuren Journalistipalkinnon palkintolautakunnan kokoonpano

Matti Apunen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti
Atte Jääskeläinen, vastaava päätoimittaja, YLE Uutiset
Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus
Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, mediatutkija, Helsingin yliopisto
Pekka Seppänen, päätoimittaja, Talouselämä
Leeni Peltonen, päätoimittaja, Kotiliesi
Marjaana Toiminen, toimitusjohtaja, Bonnier Publications Oy
Jari Tourunen, vastaava päätoimittaja, Savon Sanomat
Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja, MTV:n Uutis- ja ajankohtaistoimitus

Ehdotuksia käsitellessään palkintolautakunnan jäsenet eivät ole osallistuneet oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.