Yritykset tavoittelevat tekoälyn hyödyntämisellä tehokkuutta, kustannussäästöjä ja parempaa asiakaskokemusta, kertoo Tietoevry Createn Suomessa ja Ruotsissa tammi–maaliskuussa 2025 teettämä selvitys.
Vastaajista vain 17 % kokee tekoälyn vaikuttavan organisaationsa toimintaan jo nyt merkittävällä tasolla. Suurin osa vastaajista (65 %) kuitenkin ennustaa, että tekoälyn käyttö lisääntyy heidän organisaatiossaan asteittain seuraavan vuoden aikana.
”Tekoälyn todelliset vaikutukset yritysten kilpailukykyyn ovat tulosten valossa edelleen epäselviä. Työkalujen tehokkaammalla käytöllä voisi vapauttaa vielä merkittävästi enemmän asiantuntijoiden aikaa luovuuteen ja innovaatioihin. Tämä herättää toiveita huomion siirtymisestä säästöistä ja tehokkuudesta teknologian mahdollistamiin todellisiin kilpailuetuihin. Yritykset kaipaavat nyt tekoälyrealismia hypen sijaan”, Tietoevry Createn johtava tekoälyasiantuntija Thomas Rosqvist sanoo.
Yli puolet kyselyyn vastanneista suomalaisorganisaatioista on vielä varhaisessa vaiheessa tekoälyn hyödyntämisessä. Ne tutkivat mahdollisia käyttökohteita, toteuttavat pilotteja ja valmistautuvat laajentamaan tekoälyn käyttöä. Vaikka generatiivisen tekoälyn myötä työkalut ovat monissa organisaatioissa jo kaikkien saatavilla, vain harva vastaaja (7 %) kertoo työntekijöiden ottaneen niitä laajamittaisesti päivittäiseen käyttöön.
Vastausten perusteella tekoälyä hyödynnetään tällä hetkellä pääasiassa 1) asiakaspalvelussa, esimerkkeinä chatbotit ja virtuaaliassistentit, 2) tutkimuksessa ja kehityksessä, kuten data-analyyseissä sekä 3) IT-toiminnoissa, esimerkiksi häiriötilanteisiin varautumisessa.
Eettiset pohdinnat ja tekoälyyn liittyvä lainsäädäntö päällimmäisinä huolina
Suurimpina haasteina suomalaiset organisaatiot kokevat tekoälyratkaisujen integroimisen nykyisiin järjestelmiin (33 %), riittämättömän asiantuntemuksen tai osaamisen tekoälyyn liittyen (30 %), ja tekoälyn hyödyntämiseen sopivien käyttötapausten tunnistamisen (27 %).
Ensisijaisina huolenaiheina vastausten perusteella ovat tekoälyn käyttöön liittyvät tietoturva- ja tietosuojauhat. Myös tekoälyn eettiset näkökulmat ja siihen liittyvät säädökset ja regulaatio pohdituttavat selvitykseen vastanneita. Ruotsissa vastaajat kokivat vastuullisen tekoälyn organisaationsa strategian kannalta huomattavasti tärkeämpänä kuin Suomessa. Erittäin tärkeänä vastuullisuutta piti puolet ruotsalaisvastaajista kun taas suomalaisista vain alle kolmasosa.
“Tekoälyn tuomassa muutoksessa korostuu tekoälyn vastuullinen käyttö sekä organisaatioiden kyky hyödyntää tekoälyä monialaisesti kilpailuedun saavuttamiseksi. Koska tekoälyn vaikutukset ulottuvat koko organisaatioon, sen tuomia mahdollisuuksia tulisi tarkastella liiketoiminnan ja johdon strategisesta näkökulmasta", Rosqvist kommentoi.
Kommentit
Ei kommentteja vielä. Ole ensimmäinen, joka kommentoi!