Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje
uutisen kuva

Donald Trump hallitsi ilmaista mediajulkisuutta.

Trump voitti medianäkyvyyden

Tiedotus, | keskiviikkona 09.11.2016 - Paavo Vasala

Donald Trump voitti Hillary Clintonin ilmaisessa medianäkyvyydessä. Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump osoittautui taitavaksi median käyttäjäksi ja PR:n hyödyntäjäksi. Mediapostin mukaan Trump sai ns. ansaittua mediatilaa 4,6 miljardilla dollarilla elokuuhun mennessä, kun Hillary Clinton sai ilmaista julkisuutta vain 2,5 miljardilla dollarilla.

Mediapostin mukaan ansaittu media (earned media) tarkoittaa lehdistöhaastatteluja ja esiintymisiä televisiossa, radiossa, painetussa mediassa ja verkossa. Trumpin heittämät iskulauseet, ”sammakot” saivat aikaan valtavasti mediajulkisuutta, mikä nosti Trumpin medianäkyvyyden pilviin.

Vanha PR-ammattilaisten ohje poliittisessa viestinnässä kuten ”Tärkeintä on, että nimi kirjoitetaan otsikossa oikein, ei se mitä sinusta kirjoitetaan”, nousi arvaamattoman ratkaisevaksi tekijäksi.

Trumpin vaalikampanjan tyyli, ns. aggressiivinen kampanjointi, oli huolella harkittua, koska se yksinkertaisesti tuo paremman lopputuloksen kuin ns. siisti keskustelu. Eri asia on arvioida, kuinka sivistyneeltä Trumpin  tiedotustyyli vaikuttaa.

Erityisen huomionarvoista on, että Trump päihitti Clintonin myös online-mediassa. Mitä enemmän Trumpista kirjoitettiin sosiaalisessa mediassa, sitä suuremmaksi hänen kannatuksensa nousi. Nyt kun Trumpista tulee Yhdysvaltain presidentti, hän oletettavasti laittaa suunsa suppuun, siistii kielenkäyttönsä, koska sellaisella puheella ei ole enää arvoa.

Trumpin ilmaisesta medianäkyvyydestä tuli yli puolet eli 2,5 miljardia dollaria online-mediasta. Clinton sai tyytyä 1,2 miljardiin dollariin.

Donald Trump itse väitti, että Amerikan uutismedia oli häntä vastaan. Quinnipiacin yliopiston selvitys osoittaa, että myös 55 prosenttia äänestäjistä oli tätä mieltä. The Washington Times arvioi, että äänestäjät kuitenkin tajusivat, että media välittää tarkoituksella negatiivisia uutisia Trumpista ja välttää kertomasta myönteisiä puolia.

Trumpin voittoa voidaan pitää siis myös sosiaalisen median ja online-median voimannäyttönä perinteistä journalismia vastaan.


Paavo Vasala

Paavo Vasala on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri (tiedotusoppi) Tampereen Yliopistosta. Hän on työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa, kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Hän on perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Vasala on perustaja ja osakas Liana Technologies Oy:ssä (ent. Koodiviidakko Oy). Lisäksi hän on osakkaana useissa digitaalisen alan yhtiöissä.

Kommentointi

Ja tässä kuka onnistui etenkin FB;

titca

09.11.2016

https://ezyinsights.com/blog/2016/11/01/donald-trump-as-president-thank-facebook/


Olli Palomäki (@OPalomki) | Twitter

Olli Palomäki

10.11.2016

http://mediaviikko.fi/kaikki/uutinen/trump-voitti-medianakyvyyden

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: