Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Sosiaalinen media on yritykselle positiivinen haaste

Internet, Tiedotus, | perjantaina 09.03.2012 - Paavo Vasala

Sosiaalinen media on yritykselle iso haaste, hyvässä ja pahassa. Miten hallita somessa vellovaa keskustelua? Miten someen kannattaisi osallistua, jotta ei kävisi kuten McDonald'sille. Hienosti suunnitellusta Twitter-kampanjasta tuli alussa katastrofi, vai tuliko lopulta sittenkään?

McDonald'sin Twitter-kampanja tuoreen lihan käytöstä valmisteissa eteni alussa hyvin, mutta pian viestintäpäällikkö päätti lopettaa kampanjan, koska palaute oli täysin päinvastaista kuin oli suunniteltu. Yrityksen hashtag #MeetTheFarmers kääntyi antimarkkinoinniksi. Kun asiaa ajattelee kokonaisvaltaisesti, ehkä Twitter kuitenkin sai aikaan myönteistä. Moni huomasi, että McDonald on mukana nykyaikaisessa viestinnässä. Nimi jää sen vuoksi positiivisesti mieleen, eivätkä suinkaan kaikki usko someen infoa työntäviä vastarannan kiiskejä.

Poliitikkojen some-mokailut ovat asia erikseen. Niissä on kyse oma-aloitteisesta taitamattomuudesta, eikä tarkoituksellisesta keskustelun herättämisestä. Ajattelemattomille poliitikoille some on katala ansa.

Mediaviikon some-tutkimuksessa ilmeni, 500 suurimman yrityksen joukossa on noin puolet sellaisia, joilla ei ole mitään aktiviteettia sosiaalisessa mediassa. Google-näkyvyyttä kuitenkin oli jokaisella. Google ei suoranaisesti ole sosiaalista mediaa, vaan sosiaalisen median kaltainen perusnäkyvyyden tuoja verkossa.

Hämmästyttävintä on, että monet hyvinkin tunnetut kuluttajille tuotteita ja palveluita myyvät yritykset loistavat poissaolollaan somessa. Näin ne jättävät käyttämättä edullisen ja nopean tiedotus- ja markkinointikanavan, joka ilman muuta lisää yrityksen kaupankäyntiä.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan ulkomaalaisomisteiset yritykset osaavat tehdä paremmin sosiaalisen mediaa kuin puhtaasti kotimaiset. Toki hyviä kotimaisia esimerkkejä löytyy, esimerkiksi Valio, joka on aivan sosiaalisen median huippukäyttäjiä. Valio on loistava osoitus, kuinka sosiaalisen median kautta yritys tavoittaa valtavan joukon kuluttajia ja ostajia.

Näistä asioista keskustelemme lisää 14.3.2012 Finlandia-talolla, jossa Some yritysindeksin tekijät esittelevät tuloksia kuulijoille seminaarissa. Seminaariin voi ilmoittautua täällä.


Paavo Vasala

Paavo Vasala on koulutukseltaan Yhteiskuntatieteiden maisteri (tiedotusoppi) Tampereen Yliopistosta. Hän on työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa, kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Hän on perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Vasala on perustaja ja osakas sekä hallituksen puheenjohtaja Koodiviidakko Oy:ssä. Yhtiön liiketoimintana ovat digitaalisen markkinoinnin ja viestinnän pilvipalvelut Viidakko-tuoteperheen muodossa sisältäen tiedotejakelupalvelu ePressi.comin ja mediaseurantapalvelu ViidakkoMonitorin. Wasala Oy:n kautta toimina ovat myös viestinnän konsultointi ja yrityskehittäminen sekä rahoitus. Megalon Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja, toimialana verkkokauppa.

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: