Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje
uutisen kuva

HS:n toimitus koronaviruksesta johtuen poikkeustilassa

Uutiset, Media, Tiedotus, | perjantaina 13.03.2020 - Mikaela Katro

Koronavirus on viime viikkoina hallinnut eri medioiden otsikoita ja valtaa päivittäin yhä enemmän palstatilaa. Mediatalojen sisäisiä resursseja on jouduttu jakamaan uusiksi, kun osa toimituksista fokusoituu viruksesta tiedottamiseen.

HS:n päätoimittaja Antero Mukka kertoo koko toimituksen olevan tällä hetkellä poikkeustilassa.

- Koronasta tiedottamiseen tarvitaan paljon resursseja, ja olemme järjestäytyneet tämän mukaan. Myös altistumisten varalle on tehty järjestelyjä, ja paraikaa merkittävä määrä ihmisiä työskentelee etänä. Varaudumme myös siihen, että tulee vielä akuutimpi etätöiden tarve.

Koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta sekä viruksen torjuntakeinoista on Mukan mielestä ollut riittävästi tietoa saatavilla. Mukka myös painottaa, ettei HS ole minkään yksittäisen viranomaislähteen varassa vaan tiedot saadaan monista ajantasaisista lähteistä ja kansainvälisisistä verkostoista.

- Olemme perustaneet erityisen koronaryhmän. Lisäksi meillä on käytettävissämme oma tiedetoimitus, joka pääsee sangen syvälle viruksen olemukseen kiinni.

Asiantuntijoiden kiinni saaminen on Mukan mukaan ollut pääsääntöisesti helppoa. Varsinkin HS.n kaltaisen suuren välineen palvelu- ja soittopyyntöihin vastataan herkästi.

- Koen myös, että Suomessa on lähtökohtaisesti poikkeusoloissakin hyvä viranomaiskulttuuri. Tässä tapauksessa varmasti jokainen vastuuviranomainen ymmärtää viestinnän merkityksen kansakunnan raiteilla pitämisen kannalta.

Viranomaisviestinnän jatkeena ei kuitenkaan ole tarkoitus olla.

- En usko, että viranomaiset ovat peitelleet tietoja, heillä on oma, terveydenhuollon ammattilaisten valistuneeseen käsitykseen perustuva linjansa. Median rooli on kuitenkin hankkia myös omaa tietoa – kertoa mitä tapahtuu arkitodellisuudessa sekä paikoin haastaa tiettyjen toimenpiteiden riittävyys, Mukka toteaa.

Mediaa on syytetty myös hysterian lietsomisesta, mutta Mukka ei väitettä allekirjoita.

- Kukaan ei varmasti ole täydellinen, mutta lähtökohtaisesti suomalainen media on tämänkin asian hoitanut varsin vastuullisesti. Medioilla on vahva ymmärrys yhteiskunnallisesta velvollisuudestaan välittää oikeaa ja ajanmukaista tietoa.


Mikaela Katro

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: