Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

EU-lobbareille pakollinen rekisteri ja kulut ilmoitettava

Uutiset, Tiedotus, | sunnuntaina 01.06.2008 - Toimitus

Eurooapan parlamentti on hyväksynyt 8. toukokuuta Brysselin täysistuntossa EU-lobbauksen pelisääntöjen uudistamisen. EU:ssa toimivan 15 000 EU-edunvalvojan eli lobbarin on ilmoittauduttava yhteiseen rekisteriin ja ilmoitettava julkisesti myös kulut. Tavoitteena on entistä suurempi läpinäkyvyys poliittisessa vaikuttamisessa.

Parlamentti hyväksyi ylivoimaisella enemmistöllä Suomen ulkoministeriksi siirtyneen Alexander Stubbin tekemän mietinnön EU-lobbauksen pelisääntöjen uudistamisesta.

Parlamentti haluaa lobbareille pakollisen rekisteröinnin. Se tukee komission ehdotusta toimielinten – neuvoston, komission ja parlamentin – yhteisestä rekisteristä. Lobbarin on tehtävä ilmoitus lobbauskuluistaan. Lobbausta koskevien menettelysääntöjen rikkomisesta seuraisi sanktioita.

Kirkot eivät ole lobbareita

Saksalainen mietinnön esittelijä Ingo Friedrich kommentoi liberaalidemokraattien ehdotusta sisällyttää kirkot lobbausjärjestöjen listaan sanomalla, että “kirkot ovat sopimusten mukaan kumppaneitamme, eivät lobbareita”.

Sosialidemokraattien Carlos Carnero (Espanja) kertoi hänen ryhmänsä tukevan vihreiden ehdotusta siitä, että rekisteri tulisi voimaan ennen 2009 eurovaaleja. Ehdotus kuitenkin torjuttiin äänestyksessä.

Säännöt ratkaisevia uskottavuudelle

Eurokansanedustaja Anneli Jäätteenmäki (liberaalidemokraattien ALDE-ryhmä, keskusta) kertoi, että hänen ryhmänsä on erityisen tyytyväinen päätökseen tehdä rekisteristä pakollinen.

Vasemmiston GUE/NGL-ryhmän saksalaisjäsen Sylvia-Yvonne Kaufmann arvioi, että selkeät säännöt lobbauksesta ovat “ratkaisevia EU-lainsäädännön uskottavuudelle”.

Parlamentilla on jo käytössään pakollinen rekisteri ja menettelysäännöt lobbareille. Brysselissä toimii arviolta 15 000 lobbaria ja 2 500 lobbausjärjestöä; noin 5 000 edunvalvojaa lobbaa erityisesti parlamenttia.


Toimitus

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: