Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Verkkomedia etenee parhaiten

Media, | perjantaina 20.11.2020 - Paavo Vasala

Koronapandemia on iskenyt ankaralla voimalla mediatalojen mainosmyyntiin ja talouteen. Perinteiset printtilehdet suorastaan kamppailevat olemassaolostaan, kun taas verkkomediat ovat selviämässä paremmin ja kääntäneet mainosmyyntinsä nousuun vuoden kolmannella neljänneksellä.

Verkkomedian mainosmyyntiä hallitsevat IAB:n mukaan amerikkalaiset teknojätit, lähinnä Facebook ja Google. Ne ovat kärsineet verrattain vähän pandemiasta. Myös muut digimediat ovat parantaneet. Suomessa verkkomedian mainosmyynti on kasvanut noin neljä prosenttia vuoden takaisesta. Toki mediat ovat pääasiassa printtitalojen yksiköitä ja saavat sisältöä printin puolelta, joten digimedian talouden arviointi suoraan mainosmyynnin perusteella ei anna oikeaa kuvaa.

Merkillepantavaa on amerikkalaisen verkkomedian uranuurtajan Huffington Postin tuore myynti Buzzfeedille. BF:stä on kasvanut nopeasti iso yritys 1700 työntekijällään ja sadoilla miljoonilla lukijoillaan globaalisti. Verkkomedian painopiste siirtyy vähitellen pois teknojäteiltä, tosin hitaasti.

Yhdysvalloissa ja EU:ssa poliittiset päättäjät paljon puhuvat teknojättien pilkkomisen tarpeellisuudesta, koska niistä on tullut joidenkin mielestä liian suuria vaikuttajia niin taloudessa kuin poliittisessa mielipidevaikuttamisessakin. En ole kuitenkaan täysin vakuuttunut, onko näiden jättien pilkkomisessa lopulta järkeä, koska samalla kun ne ovat taloudellisesti vahvoja, ne voivat kehittää tarpeellista uutta teknologiaa. Tästä teknologiasta hyötyvät myös pienemmät kilpailijat, jotka pystyvät harjoittamaan liiketoimintaansa kohtuullisilla investoinneilla. 


Paavo Vasala

Paavo Vasala on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri (tiedotusoppi) Tampereen Yliopistosta. Hän on työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa, kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Hän on perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Hän on ollut perustajaosakas Liana Technologies Oy:ssä (ent. Koodiviidakko Oy), ja on myynyt osakkeensa Ilkka-Yhtymä Oyj:lle. Lisäksi hän on osakkaana muutamissa pienissä start-up -firmoissa.

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: