Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Valko-Venäjä sensuroi nettimediaa rajusti lain voimalla vaalien kynnyksellä

Uutiset, Media, | tiistaina 08.07.2008 - Toimitus

Valko-Venäjä on hyväksynyt uuden medialain, jolla kiristetään ankarasti varsinkin internet-median toimintavapauksia. Kaikkien nettimedioiden tulee rekisteröityä viranomaisille vuoden kuluessa. Viranomaisilla on oikeus sulkea palvelu, kertoo Ruotsin Helsinki-komitea. Laki tulee voimaan heti kun diktaattori Aleksander Lukasenko on allekirjoittanut lain.

Nettimedialle asetetaan nyt yhtä tiukat rajat kuin lehdistölle, radiolle ja televisiolle. Ne ovat täysin hallituksen kontrollissa. Viranomaiset saavat sulkea nettisivuston, kun sille on annettu kaksi varoitusta. Suljettu media saa käynnistää toimintansa uudelleen kolmen vuoden kuluttua.

Myös toimittajien työskentelyä vaikeutetaan. Ulkomaisilta toimittajilta vaaditaan akkreditointi, mikä estää valkovenäläisten toimittajien työnteon ulkomailta Valko-Venäjälle suunnatuille tiedotusvälineille. Median edustaja, joka julkaisee valtion etujen vastaista tietoa, voi saada kaksi vuotta vankeutta.

Ulkomaiset mediayhtiöt eivät voi enää vapaasti rahoittaa Valko-Venäjän mediaa. Ulkomaisen rahoittajan tulee saada vatlion viranomaisen hyväksyntä.

Harvalukuisten ei-valtiollisten sanomalehtien on myös rekisteröidyttävä. Tähän saakka monet valtion sulkemat riippumattomat mediat ovat selviytyneet internetin ansiosta.

Viranomaiset tulevat todennäköisesti käyttämään uutta lakia riippumattomien medioiden sulkemiseen hallinnollisista syistä, Ruotsin Helsinki-komitean pääsihteeri Robert Hårdh sanoo. “Internet on ollut tähän saakka yksi harvoista paikoista, joissa tiedonvälittäminen on ollut kohtalaisen vapaasta, mutta senkin kontrollointi lisääntyy ennen syyskuun 28. päivä pidettäviä parlamenttivaaleja”, hän toteaa.


Toimitus

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: