Työnantaja haluaa lehtijuttujen tekijänoikeudet
Uutiset, Media, | maanantaina 07.12.2009 - ToimitusViestinnän Keskusliiton mielestä työnantajan on voitava hyödyntää palkkatyönä tehtävien lehtijuttujen ja valokuvien tekijänoikeuksia toiminnassaan.
Viestinnän Keskusliiton mielestä työnantajan on voitava hyödyntää palkkatyönä tehtävien lehtijuttujen ja valokuvien tekijänoikeuksia toiminnassaan.
Liitto kannattaa opetusministeriön virkamiestyöryhmän esittämää tekijänoikeuslain työsuhteessa luotuja teoksia koskevaa muutosehdotusta. Muutos selkiyttää nykytilaa, jos osapuolet eivät ole sopineet tekijänoikeuksista keskenään.
”Digitaalinen murros koettelee media-alaa ja pirstoo markkinoita ennennäkemättömällä tavalla. Jotta yritykset pärjäisivät tässä myllerryksessä, työnantajan käyttöoikeuden on oltava mahdollisimman selvä”, toteaa Viestinnän Keskusliiton toimitusjohtaja Håkan Gabrielsson.
”Jos tekijänoikeuksia ei saada tehokkaasti yritysten käyttöön, kuinka ihmeessä ne voisivat tarjota työpaikkoja tulevaisuudessa tekijöille”, hän ihmettelee. ”On hyvä, että Suomen hallitus kantaa huolta työllisyydestä. Hallitus on jo aikaisemmin IPR-strategiassaan linjannut, että työsuhdetekijänoikeudesta säädetään lailla”, hän jatkaa.
Esityksen mukaan osapuolten välinen sopimus on jatkossakin ensisijainen tapa ratkaista, kuka omistaa palkkatyönä tehdyn aineiston tekijänoikeudet. Sopimuksen puuttuessa työnantaja saisi lakiehdotuksen mukaan oikeuden käyttää tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa, jonka työntekijä tekee työtehtävinään.
Viestinnän Keskusliitto on antanut lausunnon opetusministeriön virkamiestyöryhmän ehdotuksesta.
Kommentointi
Musiikkikustantaja
08.12.2009
Ottakaa oppia musiikkikustantajilta
Tekijjäinoikeus on aina ollut kauppatavaraa.Säveltäjät ja sanoittajat luovuttavat tekijäinoikeuksistaan kolmasosan musiiikkikustantajille. Tekijät uskovat saavansa sillä tavalla lisää tuloa itselleen. Musiikkikustantaja myy tällaista palvelua ja se on laillista ja hyväksyttyä toimintaa.Ehkä Opetusministeriön pitäisi pakata aikeensa samalla tavalla kuin musiikkikustantajat.Työnantajat saavat oikeuksia ja velvollisuuksia (joita käytännössä ei ole) ja kutsuva toimintaa kustantamiseksi ja ottavat vielä kolmasosan palkasta .Näin toimitaan musiikkimailmassa.Jotkut musiikkikustantajat tukevat toiminnallaan monikansallista levy-yhtiötä .
Monet adressin allekirjoittaneet ovat myös joskus allekirjoittaneet musiikkikustannussopimuksia.
Jos Opetusministeriö antaisi hankeelle nimeksi Suuri Suomalainen Kustannussopimus niin homma menisi läpi
On olemassa myös pieniä musiikkikustantajia jotka kustantavat tekijän omia teoksia verotuksellisista syistä he eivät kuulu tähän malliin.
Et ole kirjautunut
Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään
Kirjaudu sisäänEIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä
Nimi
Otsikko:
Kommentti: