Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje
uutisen kuva

Venäjän Tverin kuvernööri Dmitri Zelenin julkaisi tämän kuvan Twitterissä, josta Kreml vaati sen poistettavaksi. Sosiaalinen media ei ole vapaa Venäjällä.

Sosiaalinen media Kremlin sensuurin pihdeissä Venäjällä

Uutiset, Media, | torstaina 21.10.2010 - Paavo Vasala

Venäjä rypee lehdistön vapaudella mitattuna maailman surkeimpien maiden joukossa yhdessä Kiinan kanssa. Venäjällä nyt myös sosiaalinen media on tiukasti Kremlin otteessa. Tämä on ilmennyt Saksan liittopresidentin salaattilautaselle ilmestyneen madon aiheuttamasta skandaalista hänen Moskovan vierailunsa aikana.

Saksan liittopresidentti Christian Wulff oli viime viikolla presidentti Dmitri Medvedevin tarjoamilla illallisilla Kremlissä. Salaattilautaselle oli eksynyt kuitenkin elävä mato, jonka kuvasi Tverin tasavallan kuvernööri Dmitri Zelenin. Hän postasi kuvan Twitteriin, ja kohu oli valmis.

Kremlin ulkopolitiikan neuvonantaja Sergei Prikhodko ilmoitti lehdistölle, että Zelenin on imbesilli. Zelenin  poisti postauksensa ja kuvan Twitteristä ilman selityksiä. Zeleniä odottaa jopa erottaminen virastaan. Prikhodkon mielestä tulisi säätää laki, että kuvernöörit voidaan erottaa typeryyden perusteella.

Monissa läntisissä medioissa ja muun muassa Virossa Zeleniin kohdistunut painostus on herättänyt vilkkaan julkisuuden Kremlin alati paisuvasta median kontrolloinnista. Siltä ei säästy sosiaalinen mediakaan.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön tuoreen indeksin mukaan Venäjän median vapaus on pohjamudissa. Venäjä on sijalla 141 yhdessä Afrikan maiden diktatuurien kanssa. Tosin Kiinassa sananvapaus on vieläkin heikommassa asemassa. Kiinan sijoitus on 171.

Median vapaus ja taloudellinen kasvu eivät kulje käsi kädessä. Perinteisesti ajatellaan, että sananvapaus on demokratian ja markkinatalouden perusedellytys. Venäjällä ja Kiinassa eletään kuitenkin sekurokratiassa, mikä tarkoittaa, että talouskasvu ei kohdistu kaikkien kansalaisten hyvinvoinnin kasvuun, eikä sananvapautta sallita.

Sananvapauden suhteen kärjessä ovat Pohjoismaat, Suomi ykkösenä. Viro on tiukasti kärkijoukossa sijalla 9, viime vuonna jopa kuudentena.

EU-maista tilastossa heikosti menestyvät mm. Ranska (44.) ja Portugali (40.).

Lue Spiegelin juttu aiheesta ja The Localin juttu sekä virolaisen Ohtulehden juttu.


Paavo Vasala

Paavo Vasala on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri (tiedotusoppi) Tampereen Yliopistosta. Hän on työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa, kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Hän on perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Hän on ollut perustajaosakas Liana Technologies Oy:ssä (ent. Koodiviidakko Oy), ja on myynyt osakkeensa Ilkka-Yhtymä Oyj:lle. Lisäksi hän on osakkaana muutamissa pienissä start-up -firmoissa.

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: