Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Saksa ja Iso-Britannia turvaavat vapaan median toiminnan, Suomi suosii valtiollista monopolia

Uutiset, Media, | perjantaina 03.04.2009 - Toimitus

Isossa-Britanniassa ja Saksassa julkiset televisio- ja radioyhtiöt eivät saa harjoittaa sellaista toimintaa, joka ei kuulu niiden toimialaan. Kaupallisille mediayhtöille turvataan toiminnan mahdollisuudet, eikä julkinen yhtiö saa monopolin suojassa kilpailla vapaan median kanssa, kuten Suomessa Yleisradio voi tällä hetkellä toimia.

Saksassa riippumaton komitea arvioi, kuuluvatko esimerkiksi nettipalvelut valtiollisen yhtiön toimintaan vai eivät. Viestinnän Keskusliitto on julkaissut selvityksen, miten toiminta eroaa Euroopan johtavissa maissa Suomen käytännöstä.

BBC:n edellytyksiä uudistaa palvelujaan tai tarjota uusia palveluita on säännelty sopimuksessa kuninkaallisen valtiosihteerin ja BBC:n välillä.Sopimuksen kohdissa 23 – 33 ovat määräykset menettelystä, jossa olennaiset julkisen palvelun
muutosehdotukset (significant proposals for change) tarkastetaan.

Arvioinnissa sovelletaan ns. yleisen edun testiä (Public Value Test), jonka tarkoituksena on suhteuttaa palvelujen yleinen etu niiden markkinavaikutuksiin. Arvion suorittavat yhteistoiminnassa
BBC:stä riippumattomat elimet BBC Trust ja Ofcom, joista viimeksi mainittu on vastuussa nimenomaan markkinavaikutusten arvioinnista.

Saksassa julkisen palvelun rajat on määritelty osavaltioiden välisessä valtiosopimuksessa televisio- ja radiotoiminnasta.

Tarjonta, joka ei liity televisio- ja radio ohjelmistoon ja joka on samanlaista kuin lehdistön tarjonta, on siis yleisradioyhtiöiltä kiellettyä. Valtiosopimuksessa säännellään lisäksi edellytyksiä, joilla yleisradioyhtiöiden on sallittua muuttaa olemassa olevia palvelujaan tai tarjota uusia palveluja televerkoissa. Sen, kuuluvatko uudet tai muutetut palvelut julkisen palvelun tehtävään, ratkaisee riippumaton komitea, jonka on mainitun artiklan perusteella perustettava arvioon seuraavista.

Lue lisää


Toimitus

Kommentointi

Leppä

03.04.2009

Muuten mielenkiintoinen juttu paitsi ettei se pidä paikkansa. Saksassa ja UK:ssa yleisradioyhtiöillä on massiiviset palvelut verkossa. Mm. BBC tarjoaa valtavasti sisältöä netin kautta. Eli ei ihan mitä tahansa puuta heinää kapitalismin nimissä!


Kari

03.04.2009

Kyllä tämä kaupallisen median valitus alkaa mennä jo liian pitkälle kun täytyy alkaa omien välineiden kautta toistaa lobbareiden propagandaa siitä, että julkisesti ei saa tukea moniarvoista mediaa – siinähän on vaarana että kaikki media ei olisikaan samaa kaupallista paskaa – ja senhän täytyy olla median moniarvoisuutta vastaan. Vai miten se nyt menikään. Jotain rajaa tämänkin propagandatuutin toimintaan, kiitos!

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: