Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Robotti korvaa toimittajaa

Media, | perjantaina 18.01.2013 - Paavo Vasala

Robotit korvaavat myös toimittajan. Uskokaa tai älkää, mutta tämä on täyttä totta jo Yhdysvalloissa. Robottijournalisti tekee sekunnissa uutisjutun, joka levitetään muutamassa sekunnissa ympäri maapalloa. Robottitoimittajat ovat yleistymässä erityisesti urheilu- ja talousuutisoinnissa.

Seuraava teksti on robotin kirjoittama. Aikaa siihen kului yksi sekunti tai vähemmän.

“WISCONSIN appears to be in the driver’s seat en route to a win, as it leads 51-10 after the third quarter. Wisconsin added to its lead when Russell Wilson found Jacob Pedersen for an eight-yard touchdown to make the score 44-3 ... . ”

Chicagolaisen start-up -firman Narrative Sciencen kehittämä algoritmi tuottaa datasta tekstiä, joka on kielellisesti puhdasta ja luettavaa. Viime vuonna yritys myi tiedotusvälineiden online-sivustoille satojatuhansia urheilu-uutisia Yhdysvalloissa. Vuosi sitten yrityksellä oli noin 30 asiakasta.

Yhden 500-sanaisen robotin tekemän jutun hinta on noin 10 dollaria. Aikaa sen tekemiseen tiedonkeruu mukaanluettuna menee vain sekunteja.

Yritys on kehittänyt tekstin tuottamisen myös talousjournalismiin. Innokkaimpia käyttäjiä on mm. talouslehti Forbes, joka suoltaa uutisia yrityksen tulostiedoista salamannopeasti.

Yrityksen perustajat Kris Hammond ja Larry Birnbaum työskentelivät aiemmin Intelligent Information Laboratoriossa Northwestern Universityssä Chicagossa. Yliopisto on myös pienenä osakkaana yrityksessä. Yritys on saanut sijoitusrahaa mm. Battery Venturesilta kuusi miljoonaa dollaria.

Kristiina Andersson ja Jari Kaivo-oja toteavat kirjassaan "BohoBusiness", että robottireportterit tulevat mukaan mediamaailman vallankumoukseen. Arvioidaan, että 15 vuoden kuluessa peräti yli 90 prosenttia uutisista kirjoitetaan tietokoneistetusti. Jos tämä toteutuu, toimittajien tehtävät muuttuvat radikaalisti. Erityisesti kasvaa datajournalismin osaamisen merkitys, he toteavat.

Uskon, että robottien käyttö toimitustyössä lisääntyy, varsinkin isoissa kieliyhteisöissä kuten englanninkielisissä maissa. On todella tarpeetonta, että yksinkertaisia tuloslukuja naputetaan käsin monissa paikoissa yhtä aikaa. Robotti hoitaa homman sukkelasti. Mutta luovan toimittamisen katoamiseen en usko. Aina tarvitaan toimittajaa, joka tuo juttuun meille ihmisille ominaisen piirteen mukaan. Se on tunne. Robotti on tunteeton kone.

Jääkiekko-ottelun uutiseen robotti kirjoittaa näin: Kärpät voitti Jokerit 6-0. Jari Viuhkola teki kolme maalia, Ivan Huml kaksi maalia ja Mikko Lehtonen yhden maalin.

Luova toimittaja kuvaisi ottelua jopa näin: Pohjoisen jääkiekkoylpeys Kärpät nöyryytti Helsingin narrilaumaa maaottelulukemin 6-0. Kärppien liukkaat hyökkääjät iloittelivat kankeiden Jokeri-pelaajien kustannuksella. Jari Viuhkola teki hattutempun entisen NHL-tähden Jarkko Ruudun hölmöillessä hankkimalla henkilökohtaisen 10 minuutin käytösrangaistuksen perinteisellä suunsoitollaan.

Robotti ei kykene hehkuttamaan. Voin olla kyllä väärässä, sillä teknologian kehityskulku on ihmeellistä.

 Lue lisää NYTimes ja Slate

 

 


Paavo Vasala

Paavo Vasala on koulutukseltaan Yhteiskuntatieteiden maisteri (tiedotusoppi) Tampereen Yliopistosta. Hän on työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa, kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Hän on perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Vasala on perustaja ja osakas sekä hallituksen puheenjohtaja Koodiviidakko Oy:ssä. Yhtiön liiketoimintana ovat digitaalisen markkinoinnin ja viestinnän pilvipalvelut Viidakko-tuoteperheen muodossa sisältäen tiedotejakelupalvelu ePressi.comin ja mediaseurantapalvelu ViidakkoMonitorin. Wasala Oy:n kautta toimina ovat myös viestinnän konsultointi ja yrityskehittäminen sekä rahoitus. Megalon Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja, toimialana verkkokauppa.

Kommentointi

Robottijuttuja lukee robotit

toimittaja

08.02.2013

Vaatii robotin älyä lukea robotin tekemiä juttuja. Elämyksellisyys puuttuu ja tulee puuttumaan. Tulevaisuudessa erottuminen tehdään muulla kuin bulkkiuutisilla, joihin nyt panostavat kaikki ja tulevaisuudessa ei kukaan, koska kukaan ei niistä enää kohta maksa, jos nytkään. Skuuppeja robotti ei osaa kaivaa nyt, eikä tulevaisuudessakaan.

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: