Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Pohjoismaiden yleisradioyhtiöt vaihtoivat ennätysmäärän ohjelmia

Uutiset, Media, | tiistaina 22.02.2011 - Toimitus

Pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden ohjelmavaihdon määrä kasvoi viime vuonna 35 prosenttia edellisvuodesta. Yhteensä viime vuonna vaihdettiin yli 4000 tv-ohjelmaa ja 1000 uutisraporttia.

Ohjelmavaihtoa ja yhteistyötä tekee yhteistyöelin Pohjoisvisio. Ohjelmien ilmaisjakelun kautta yleisradioyhtiöt vaihtavat omaa tuotantoaan, eli tekijänoikeuskorvauksista vapaita asiaohjelmia.

YLE FST5 on tiiviisti mukana Pohjoisvision yhteistuotannoissa ja työryhmissä. Svenska Ylen Julkaisut-yksikön päällikkö Mary Gestrin kertoo, että YLE FST5:n ohjelmistosta yli 30 prosenttia on Pohjoisvision ohjelmistoa.

YLE FST5 on mukana yhteistuotannoissa, kuten Norjan yleisradion NRK:n draamasarjassa Taivas tarjolla, Ruotsin television SVT:n Oikeutta ja rakkautta Fagervikissä -sarjassa sekä Islannin RUV:in tuottamassa Kallion arvoitus -trillerissä.

"Ajankohtaisista yhteistuotannoista suurin on Kjell Westön Missä kuljimme kerran -romaanin pohjalta tehty tv-sarja ja elokuva", Gestrin kertoo. Elokuva tulee teattereihin syksyllä 2011, ja tv-sarja nähdään joulu–tammikuussa 2011–2012.

Ylen ohjelmista näytetään muissa Pohjoismaissa erityisesti dokumentteja ja lastenohjelmia. YLE FST5:n suosittu Strömsö lähetettiin Ruotsin televisiossa SVT:ssä parhaaseen katseluaikaan.

Pohjoismainen yhteistyö tukee Ylen strategiaa

"Vahvistamme yhteistä pohjaa pohjoismaiselle kulttuuri-identiteetille, mikä on alusta asti ollut yksi Pohjoisvision päätehtävistä", Gestrin toteaa.

Pohjoisvision rahoitusta koordinoi vuonna 1987 perustettu Pohjoisvision rahasto, Nordvisiofonden, jonka puheenjohtaja on Ylen strategiajohtaja Gunilla Ohls.

"Yhtiöiden ongelmat ja haasteet ovat samanlaisia. Tapaamisissa voidaan jakaa kokemuksia ja kehittää strategioita, sisältöjä, tekijänoikeusratkaisuja sekä käytännön tietotaitoa".

Vuonna 2010 Pohjoisvision rahasto jakoi yhteistuotantoihin 10 miljoonaa euroa. Uuden yhteispohjoismaisen nuorisoformaatin kehittämiseen kohdistettiin 180 000 euroa.

 

Pohjoisvisio on vuonna 1959 perustettu pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden yhteistyöelin ja ohjelmien rahoittaja. Pohjoisvision avulla yhtiöt tarjoavat ohjelmiaan ilmaiseksi toisten käyttöön. Yhteistuotantoina tehdään erityisesti draamasarjoja, dokumentteja ja lastenohjelmia. Pohjoisvision toiminta jakautuu kolmeen osaan: ohjelmien vaihtoon, yhteistuotantoihin ja kehityshankkeisiin. Yhteistyö on ainutlaatuista, sillä vastaavia tuloksia saavuttanutta televisioyhteistyötä ei ole muualla maailmassa.


Toimitus

Kommentointi

Suomen kielen asema

Pohjoismainen yhteistyö

22.02.2011

Jutussa ei mainita suomenkielisten ajankohtaisohjelmien ja dokumenttien vaihdosta mitään.

Onko asia käsitettävä niin, että vain FST5 tuottaa Ylellä laadukasta ohjelmaa, vai suomenkieliset ohjelmatko eivät muista syistä muille Pohjoismaille tällaisessa pohjoismaisessa yhteistyökuviossa kelpaa?


Laadulliset ja Sisällölliset kriteeritkö esteenä....?

-om-

27.02.2011

Olen ikäni pohjoisessa seurannut Ruotsi TV:ta ja vankasti olen sitä mieltä,että nyt kun Strömsötä alettiin toimittamaan niin jäljessä näkyy kulttuurin jättämä leima.Ehdottomasti hyvä formaatti sekä toteteuttajat alan huippua.Itsekin Strömsön tuotantoympäristössä vierailleena näkyy merkittävästi suunnittelun viimeistely.Todella monelle ohjelmanrakentajalle mallia otettava ympäristö.Ennenkaikkea on kuunneltu asiakasta OIKEIN.Mutta kaiketi näemme Beckin vielä joka kanavalta parikin kertaa uusintana.Muuten Ruotsissa on tuotettu mielestäni hehkuttavampia dekkareita kuin Beck.Availkaahan Ruotsin kanavia auki useammin.Ilman ajatusta,että meillä osataan paremmin.Sattaahan olla että sisällön tarkempi ajattelu/suunnittelu auttaisi.Tiedä häntä...

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: