Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Nokka pokkaa median kanssa

Media, | perjantaina 13.01.2017 - Paavo Vasala

Pitkästä aikaa ovat media ja johtavat poliittiset vallanpitäjät ajautuneet todella ärhäkästi tukkanuottasille ei vain Suomessa, vaan myös Yhdysvalloissa, Puolassa, Unkarissa ja monessa muussakin maassa. Viime kädessä se on hyvä asia, koska konfliktit osoittavat, kuinka tärkeä riippumattoman median tehtävä on.

Media on poliittisille vallankäyttäjille erittäin sensitiivinen sidosryhmä avoimessa yhteiskunnassa. Jos median kanssa ei osaa toimia, häviää varmasti julkisuuspelin. Media toimii ja julkaisee niin kuin parhaaksi näkee.

Diktatuurimaissa, kuten Kiinassa, Venäjällä, Kuubassa tai kymmenissä muissa kehittymättömissä maissa medialla ei ole varsinaista journalistista vapaata roolia. Media on tiukasti poliittisen eliitin talutusnuorassa julkaisten vain päättäjille myötäsukaista tietoa. Tästä kärsii lopulta yhteiskunnallinen kehitys kokonaisuudessaan.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump otti julkisesti yhteen johtavien medioiden mm. CNN:n toimittajan kanssa yleisessä tiedotustilaisuudessa. Trump voitti sen erän, kun hiljensi toimittajan kameroiden edessä, mutta häviää seuraavat matsit, koska CNN kykenee murskaamaan lähitulevaisuudessa Trumpin vääjäämättä. CNN ei jätä Trumpia koskaan rauhaan. Maailman suurinta TV-uutiskanavaa ei voi saattaa hiljaiseksi edes Trump.

Suomessa nykyinen pääministeri käy hieman toisenlaista sotaa median kanssa. Hän käyttäytyy hillitymmin, mutta asetelma on kireä. Mediassa ja toimittajakunnassa on syntynyt laaja yhteisrintama pääministerin tyyliä kohtaan, koska toimittajat kokevat pääministerin toimivan vapaata tiedonvälitystä vastaan. Jos pääministeri ei nopeasti muuta kurssiaan, lopputulos tulee olemaan julma.

Suomessa on lukuisia esimerkkejä takavuosilta, kuinka media murskaa poliitikon. Ministeri Suvi Lindén kompastui mitättömään golfkentän tukipäätökseen. Listaan voi lisätä esimerkiksi mediakohuun kaatuneet Kanervan, Vanhasen, Jäätteenmäen, Juhantalon ja jopa Sorsan, joka infokratiapuheillaan antoi tilaisuuden Ahtisaarelle presidenttikisassa. USA:ssa Nixon on kuuluisin median ansiosta kaatunut presidentti.

Toivoa sopii, että media ja toimittajat eivät länsimaissa anna periksi minkäänlaiselle taloudelliselle tai poliittiselle painostukselle, vaikka resurssit ovatkin hupenemassa. Läntiselle oikeusvaltiolle vapaa media on ratkaiseva. Lukuisissa maissa kuten Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Ruotsissa ja useimmissa läntisissä EU-maissa media on edelleenkin instituutio, joka hakee oikeutuksen lukijoilta ja katsojilta eli asiakkailtaan.


Paavo Vasala

Paavo Vasala on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri (tiedotusoppi) Tampereen Yliopistosta. Hän on työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa, kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Hän on perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Vasala on perustaja ja osakas Liana Technologies Oy:ssä (ent. Koodiviidakko Oy). Lisäksi hän on osakkaana useissa digitaalisen alan yhtiöissä.

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: