Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

MTV:n uutistuki lopahti

Media, | lauantaina 26.08.2017 - Paavo Vasala

Kaupallisen TV-uutistoiminnan eli MTV:n uutisten valtion tuesta näyttää tulevan pannukakku. Työryhmän esittämän kahdeksan miljoonan euron vuosituen Suomen hallitus pudottaa yhden miljoonan euron kertamaksuksi. Sillä on enää lähinnä symbolinen merkitys.

Yleisradio saa suoraan valtion budjetista noin puolen miljardin euron rahoituksen vuosittain. Valtion tiedotusvälineellä on siis täydellinen ylivalta Suomen TV-toiminnassa. Sanoman tuottamat Nelosen uutiset ovat poistuneet ruudusta ja MTV:n uutiset taistelevat yt-kierteessä talousongelmien takia.

Moniarvoisen tiedonvälityksen kannalta on tärkeää, että Yleisradiolla on kilpailija, joka tuo toisenlaisen journalistisen näkökulman kuin poliittisesti kustannettu media. Asiaa pohtinut työryhmä, johon kuuluivat konsultti Anu Nissinen, kansanedustaja Eero Heinäluoma ja Ylen entinen toimitusjohtaja Arne Wessberg, ehdotti keväällä kahdeksan miljoonan euron vuositukea uutis- ja ajankohtaisohjelmien tuottamiseen kaupallisella kanavalla. Sinällään on mielenkiintoista, että Ylen toiminnan peruskannattajat esittävät yhteiskunnan rahoitusta myös kilpailijalle.

Työryhmä kertoi raportissaan, kuinka muissa Pohjoismaissa valtio jakaa keskimäärin 50 miljoonaa euroa vuodessa mediatukea. Suomessa luku on nyt yksi prosentti naapurimaiden summasta. 

Viime viikolla useat alan toimijat antoivat lausuntonsa uuteen tukiasetukseen. Yleisradio ei tyrmää, mutta vaatii, että miljoonan tuki ei saa olla pois Yleisradion potista. Journalistit kannattavat lämpimästi ja pitävät ehdotettua miljoonan tukea aivan liian pienenä. Työryhmän esitys olisi suotavampi.

Yksityiset mediatalot eli Medialiitto kuitenkin vastustaa tuen osoittamista MTV:lle. Tuki vääristää kilpailua. Sen sijaan yhteiskunnan pitäisi kehittää oikeudellista, teknistä ja taloudellista toimintaympäristöä, jotta uutisten ja ajankohtaisohjelmien tuottaminen olisi liiketaloudellisesti kannattavaa, Medialiitto vaatii. Niin, mitähän tuokin tarkoittaa käytännössä.

Mitä MTV saa miljoonalla eurolla? Ehkä 10-15 toimittajan ja kuvaajan vuosittaisen työpanoksen uutistyöhön tuotantoyhtiön kautta. Ei kukaan tietenkään usko, että tällainen pikkutoimitus kykenee kilpailemaan valtion jättimediaa vastaan. Tuesta tuleekin hallituksen PR-temppu, jolla se osoittaa, että kyllä täällä saa toimia muutkin kuin valtion tiedotusväline. Lue työryhmän raportti


Paavo Vasala

Paavo Vasala on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri (tiedotusoppi) Tampereen Yliopistosta. Hän on työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa, kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Hän on perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Vasala on perustaja ja osakas Liana Technologies Oy:ssä (ent. Koodiviidakko Oy). Lisäksi hän on osakkaana useissa digitaalisen alan yhtiöissä.

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: