Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje
uutisen kuva

HS:n kulttuuritoimittaja Esa Mäkinen irvailee jutussaan rohkean nettiyrittäjän epäonnistumisella.

Miksi Hesari mollaa rohkeaa nettiyrittäjää?

Media, | maanantaina 19.03.2012 - Paavo Vasala

Helsingin Sanomat on jälleen näyttänyt todelliset karvansa. Se näennäisesti tukee markkinataloutta omaksi edukseen, mutta kohujutuissaan mustamaalaa rohkeita nettiyrittäjiä. Tuorein esimerkki on Sunnuntai HS:n vasemmistotaustaisen toimittaja Esa Mäkisen juttu ”Mohamedin kupla”.

Entinen Kansan Uutisten toimittaja Esa Mäkinen piirtää oikein paksulla sosialistisella pensselillä kuvan ennakkoluulottomasta nettiyrittäjästä Mohamed El-Fatatrysta, joka epäonnistui. Hänen perustamansa Muxlim.com sivusto suljettiin kuukausi sitten miljoonatappioiden takia.

Mitä tekee HS? Nauraa paskaisesti koko sivun jutulla. Hahhaa! Siitäpä sait! Näin käy kun yrittää.

Kun nuori mies epäonnistuu komeasti, Suomi-poika osaa olla ilkeä ja lyö yrittäjää. Pääkirjoitussivuilla ollaan kuitenkin vaatimassa kasvuyrittäjyyttä, verotuloja ja lisää työpaikkoja, joita eivät luo muut kuin pienyrittäjät.

Mäkisen juttu on kouluesimerkki, kuinka mediassa Sovjet-Finland -tyylinen mielipideilmasto jyllää edelleen vahvasti. Se siirtyy näköjään kuin äidin maidossa sukupolvelta toiselle. Mäkinen on nuori mies kunnon änkyräsosialistiksi, vasta 31-vuotias.

Kuvioon kuuluu, että epäonnistuja leimataan kalliiden hajuvesien käyttäjäksi ja epärehelliseksi. ”Maneeriltaan El-Fatatry muistuttaa amerikkalaista yritysjohtajaa”, Mäkinen agiteeraa.

Sekö on amerikkalaista maneeria, että uskoo uuteen yritystoimintaan ja kaverilla on rohkeutta tehdä jotain sellaista, johon perusmäkiset eivät ikinä kykene?

Mäkinen myös piikittelee muita toimittajia, jotka ovat haksahtaneet tekemään juttuja Mohamedista. Huutia saa mm. Apu, joka on hehkuttanut Muxlimia "kritiikittömästi".

Tietenkin myös Tekes kuuluu leimata tyhmäksi, kun se on antanut veroeuroja hankkeeseen. Ja kaiken kukkuraksi pääomasijoittajat, jotka ovat laittaneet miljoonia, mainitaan erehtyneinä tukijoina. Viesti on selvä: älkää hyvät ihmiset laittako rahojanne uusien yritysten perustamiseen!

Myös tasavallan presidentti vetäistään typeryksien joukkoon, kun hän oli myöntänyt yrittäjälle kansainvälistymispalkinnon. Mäkinen vinoilee, että presidentin onnittelupuheissa ei puhuttu mitään sivuston vaikeuksista, vaikka ne oli tiedossa. Missähän tapakulttuurissa Mäkisen mukaan kuuluu onnitteluissakin mollata kohdetta?

Tulee kyllä mieleen, elänkö minä todella vapaassa läntistä demokratiaa ja markkinataloutta tukevassa maassa, jossa uskotaan tulevaisuuteen? Kun lukee tuollaisten mäkisten manipuloivia juttuja johtavassa mediassa, valtaa epäusko maamme tulevaisuuteen. Maksanko sittenkään oikeaan isänmaahan veroja, kun meillä on näin synkkämielinen nuoriso toimittamassa lehtiä?

Ihmettelen, miksi HS haluaa päästää noin poliittisesti vasemmalle kallellaan olevia toimittajia manipuloimaan lukijakuntaa. Olisi ollut edes vähintäänkin kohtuullista, että jutussa olisi valotettu edes hieman yrityksen  liiketoimintaa ja todellisuutta. Kulttuuritoimittajalta se on tietysti paljon vaadittu.

 

 


Paavo Vasala

Paavo Vasala on koulutukseltaan Yhteiskuntatieteiden maisteri (tiedotusoppi) Tampereen Yliopistosta. Hän on työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa, kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Hän on perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Vasala on perustaja ja osakas sekä hallituksen puheenjohtaja Koodiviidakko Oy:ssä. Yhtiön liiketoimintana ovat digitaalisen markkinoinnin ja viestinnän pilvipalvelut Viidakko-tuoteperheen muodossa sisältäen tiedotejakelupalvelu ePressi.comin ja mediaseurantapalvelu ViidakkoMonitorin. Wasala Oy:n kautta toimina ovat myös viestinnän konsultointi ja yrityskehittäminen sekä rahoitus. Megalon Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja, toimialana verkkokauppa.

Kommentointi

Nada

19.03.2012

Jos kaikkien sankari ei olekaan sellainen "yrittäjä" joka julkisilla varoilla tuettuna repii useamman keuron kuukausipalkkaa mutta ei sitten kuitenkaan saa mitään tuottavaa aikaiseksi.


Paavo paavo

19.03.2012

satuitko edes lukemaan koko juttua?

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: