Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Median itsesääntely lisääntyy UK:ssa hienovaraisesti

Media, | perjantaina 07.12.2012 - Paavo Vasala

Iltapäivälehtien skandaalien ja ennen muuta Sun-lehden toimittajien salakuuntelutoimet ovat johtaneet median uuden itsesääntelyelimen perustamiseen Isossa-Britanniassa. Isot mediatalot pääsivät kuluneella viikolla miltei täydelliseen sopimukseen sääntelyelimen toimintatavoista. Myös Internet-media on mukana sääntelyssä.

Iso-Britannian hallituksen toimeksiannosta Lordi Justice Levenson on tehnyt  ehdotuksen itsesääntelyelimen muodostamisesta, jotta Sun-lehden kaltaiset skandaalit eivät enää toistuisi ja journalismi pysyisi totuudellisena.

Lopullista varmuutta elimen toimintatavasta ei kuitenkaan vielä saatu, koska lehtien päätoimittajat hyväksyivät Levensonin ehdotuksen 47 kohdasta vain 40. Päättämättä jäi kysymys, tarvitaanko sääntelyelimelle vielä lisäksi jokin viranomainen valvomaan elimen työtä. Arvostelijat ovat ehtineetkin jo todeta, että elimellä on vähemmän hampaita kuin satavuotiaalla ukrainalaisella muorilla.

Lehdistön itsenäisyys ja sananvapaus ovat pyhiä asioita Isossa-Britanniassa. Lopputulema saattaa ollakin, että sääntelystä tulee vain eettinen muistuttaja, jos jokin lehti menee journalismissaan liian härskiksi. Hyvä näin, koska lehdistöä ei saa valvoa kukaan vapaassa maassa. Lehdistön eräänä tehtävänä on toimia vallankäyttäjien arvostelijana ja tarkkailijana. Minkäänlaista riippuvuussuhdetta poliittisiin päättäjiin ei voida sallia.

Lehdistön kannalta valvontaa olennaisempi kysymys on, miten saadaan valloilleen päässyt nettikeskustelu sivistyneisiin uomiin. Toinen haaste on, miten hankitaan nettimediasta riittävästi maksuja, jotta nettijournalismi voisi toimia laadukkaasti. Niin Iso-Britannian kuin muidenkin maiden hallitusten tulisi tähän kiinnittää huomiota. Kolmas haaste on saada Internet kaikkialla maailmassa vapaaksi valtion sisältökontrollista. Kiina ja monet Aasian muut maat rajoittavat netin sananvapautta rajusti. Uusimpana vapauden riistäjänä on Dubai, jossa nettisensuurin avulla pidetään jatkossa kansaa pimennossa.

P.S. Kirjoitin tämän tekstin 7. joulukuuta  pienessä kahvilassa Lontoossa Waterloon kaupunginosassa. Sain käyttööni ilmaisen Wifin kahvikupposta ja voisarvea vastaan. Kahvilassa kukaan ei lue lehtiä, sen sijaan kännykkää räpsyttelevät lähes kaikki juttelun lomassa. Tulee mieleen, mihin oikeastaan lehdistön sääntelyä tarvitaan, kun lehtiä ei juuri kukaan tunnu enää lukevan? Edes maanalaisessa ei näe lehtien lukijoita, vaikka Evening Standardia jaetaan ahkerasti maksutta joka kadun kulmassa.

 


Paavo Vasala

Paavo Vasala on koulutukseltaan Yhteiskuntatieteiden maisteri (tiedotusoppi) Tampereen Yliopistosta. Hän on työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa, kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Hän on perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Vasala on perustaja ja osakas sekä hallituksen puheenjohtaja Koodiviidakko Oy:ssä. Yhtiön liiketoimintana ovat digitaalisen markkinoinnin ja viestinnän pilvipalvelut Viidakko-tuoteperheen muodossa sisältäen tiedotejakelupalvelu ePressi.comin ja mediaseurantapalvelu ViidakkoMonitorin. Wasala Oy:n kautta toimina ovat myös viestinnän konsultointi ja yrityskehittäminen sekä rahoitus. Megalon Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja, toimialana verkkokauppa.

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: