Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Lehtitalot huolissaan jakelun kallistumisesta idässä ja pohjoisessa

Uutiset, Media, | keskiviikkona 17.03.2010 - Toimitus

Lehtitalojen tavoite postilain uudistuksessa on varhaisjakelun varmistaminen ja jakeluhinnan pitäminen kohtuullisena myös haja-asutusalueilla. Jakelu avataan kilpailulle. Vaarana on, että lehtien jakelu Itä- ja Pohjois-Suomessa kallistuu yli kannattavuuden

Postilain uudistamista pohtinut työryhmä esittää postipalvelujen kilpailun helpottamista ja yritysten alalle tulon madaltamista.  Uusien yritysten tuloa alalle edistetään karsimalla postiyritysten nykyisiä velvollisuuksia. Tätä perustellaan EU-direktiivin toteuttamisella vuoden loppuun mennessä, mutta myös alan murroksella.

Yleispalvelu määrittää postipalvelujen vähimmäistason, joka on kirje, joka voi viipyä matkalla kaksi päivää. Yritysposti, kuten lehtijakelu, jäisi postin yleispalvelujen ulkopuolelle.

Postityöryhmän rinnalla työskentelevä, lehtijakelua toukokuun loppuun asti selvittävä selvitysmies arvioi väliraportissaan, että lehtijakelua ei tarvitse ottaa postilainsäädännön ja yleispalveluvelvoitteen piiriin. Tämä mahdollistaa periaatteessa sen, että jatkossa haja-asutusalueilla voitaisiin parantaa varhaisjakelua kirjepostin ja lehtien aamujakelun yhdistämisellä, kun kirjeen jakonopeudeksi tulee kahden yön yli jakelu.

Haja-asutusalueilla postilaatikon väli voi olla useita kymmeniä kilometrejä. Sinne ei ole odotettavissa hintoja laskevaa kilpailua. Pelkona on, että jakelukustannukset haja-asutusalueilla nousevat kohtuuttomiksi.

Odotettavissa onkin, että Tampereen eteläpuolisilla alueilla palvelunsaajat hyötyvät alenevista hinnoista, mutta linjan pohjoispuolella hinnat kallistuvat.

Kaupallista media kuristetaan nyt monelta taholta. Lehtitalojen taloutta rasittaa, jos haja-asutusalueiden jakelu käy ylivoimaisen kalliiksi, kirjoittaa sanomalehti Kaleva pääkirjoituksessaan.

 


Toimitus

Kommentointi

Epämääräinen ennakkojuttu varhaisjakelun lopetuksesta;...ko

19.03.2010

Joo Just taas koetellaan lukijoita.Mikkään ei näköjään riitä lehtitaloillekaan.Huikeat katteet ja tiedotusvallankahva kädessä kehdataan edes ottaa puheeksi jakelukustannukset.Yön silmässä puuhaavat jakelijat muka kustannustekijä.Minipalkkaakin alhaisella maksulla työn tekevät jakajat eivät saa mitään korvausta jota voisi sanoa palkaksi.
Että kehtaattekin ottaa puheeksi.Jos tulee senttiäkään lisää maksuja niin henkilökohtaisesti voin sanoa että lehti jää siltä seisomalta tilaamatta.Pohjoisenlehdet ovat jo muutenkin pelkkää roskaa juttujen asiasisällöltään,paitsi maantieteelliseltä keskipisteeltä löytyvä ei ketjun lehti.Jutut tulevat AINA kaksi-jopa kolme päivää jälkijunassa.Toistosta en enää viitsi maksaa.Ainoa syy meidän taloudessa tilata alueellisia sanomalehtiä on paikallisten kauppiaiden päivittäiset tarjoukset.Jos vielä kustannukset nousevat niin uskon että,että ihmiset "äänestavat" jaloillaan samaan tapaan kuin Ylen-syndroomassa.Yksitotisuus ei viehätä ketään.Toimitettu juttu on se jokin....

TV.Kainuusta-Peräpohjolasta-Lappiin tulevia lehtiä vuorotellen vuosia tilannut asiakas.

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: