Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Lehdistönvapaus uhattuna Euroopassakin

Uutiset, Media, | perjantaina 03.05.2019 - Toimitus

Suurin osa vakavimmista tieteen vapauden loukkauksista tapahtuu väkivaltaisesti ja autoritaarisesti hallituissa valtioissa, mutta viime aikoina erilaiset tutkijoiden sananvapauden rajoitukset ovat levinneet myös Eurooppaan. Lehdistönvapauden päivää vietetään 3.toukokuuta.

Suomen tiedeakatemiain ihmisoikeuskomitea, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta järjestävät Helsingin kaupunginmuseolla (Aleksanterinkatu 16) 3.5. klo 13.00–15.00 tilaisuuden, jossa Euroopan nykytilannetta arvioivat asiaan perehtyneet tutkijat. Unkarin suurlähettiläältä, György Urkutilta, kuullaan kommenttipuheenvuoro. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tieteen autonomian ja tutkijoiden sananvapauden kaventaminen ennakoi usein myös laajempia sananvapauden ja muiden perusoikeuksien loukkauksia. Yliopistojen ja tutkimuslaitosten toiminnan rajoittaminen eivät ole ainoita keinoja rajoittaa tieteen vapautta. Lisääntyvä poliittinen ja taloudellinen ohjaus pyrkii suitsimaan yliopistojen, tutkimuslaitosten tai yksittäisten tutkijoiden toimintaa. Tieteen vapauteen liittyy olennaisesti myös tutkijoiden sananvapaus yhteiskunnallisen keskustelun asiantuntijoina. Siksi kyse ei pelkästään ”akateemisesta” asiasta.


Toimitus

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: