Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Kommentti: Pekka Hyvärinen tervehdyttää JSN:ää

Media, | tiistaina 22.01.2008 - Paavo Vasala

Julkisen sanan neuvoston uutena puheenjohtajana aloittava kokenut toimittaja Pekka Hyvärinen tervehdyttää JSN:n toimintaa, mikäli on uskominen hänen sanoihinsa tämän aamun Radion Ykkösaamussa. Hän tuntuu painottavan avarakatseisuutta ja ymmärtää median murroksen tuoman paineen tiedonvälitykseen: Internetiä ei kannata kontrolloida, vaikkakin hän odottaa ”hyvää makua nettisivustojen sheriffeiltä”.

Hyvärinen ymmärtää varsin syvällisesti median toimintaa, mikä edesauttaa journalismin arviointia. Media on sananvapauden puolustaja, jolla on riippumaton tehtävä valtiovallasta ja painostusryhmistä. Pohdintaa aiheuttanee kuitenkin, miten JSN aikoo menetellä Internet-median mukaanottamisessa journalismin piiriin. Hyvärisen ajattelu, että antaa nettinikkareiden tuottaa ja julkaista vapaasti, voi olla paras tapa. JSN:n ohjaava toiminta tässä kohtaa on kuitenkin tärkeää. Se voi auttaa kokemattomia nettijulkaisijoita oikeille teille viisailla neuvoillaan.

Uusi puheenjohtaja uskoo jaksavansa toimia tehtävässään kautensa loppuun, toisin kuin pari edeltäjäänsä, jotka ottivat lähtöpassit kesken kaiken kun tuli hieman arvostelua julkisuudessa. Hyvärinen kykenee kovaksikeitettynä journalistina analysoimaan professionaalisesti kollegoidensa ratkaisuja. Ei ole todennäköistä, että hän ryhtyy rettelöimään median kanssa. Hän ei ilmoitakaan istuvansa minkään median mandaatilla, vaikka hän on työskennellyt rivitoimittajana ja MTV3:n päätoimittajana sekä Suomen Kuvalehden päätoimittajanakin, ja viime vuosina pakinoinut vapaana toimittajana Yleisradion Ykkösaamussa mielenkiintoisista aiheista.

Hyvärinen puolustaa JSN:n nykyistä roolia, johon kuuluu selkeästi itsesääntely. On esitetty, että valtion pitäisi puuttua peliin tai asettaa jonkinsorttinen komissaari valvomaan, mitä tässä maassa julkaistaan. Sellaiset ajatukset ovat kuitenkin täysin harhalaukauksia kansanvallassa, jossa korostetaan avoimuutta ja sananvapautta.

JSN voi onnistua vain jos kansalaiset ja media osoittavat aktiivisuutta. Hän toivookin kanteluita mahdollisimman paljon, jotta on mitä puntaroida.

Ainakin vielä näyttää siltä, että JSN:n on tehnyt oikean puheenjohtajavalinnan.

Pekka Hyväriselle on syytä toivottaa onnea vaativaan ja tärkeään tehtäväänsä!


Paavo Vasala

Paavo Vasala on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri (tiedotusoppi) Tampereen Yliopistosta. Hän on työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa, kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Hän on perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Hän on ollut perustajaosakas Liana Technologies Oy:ssä (ent. Koodiviidakko Oy), ja on myynyt osakkeensa Ilkka-Yhtymä Oyj:lle. Lisäksi hän on osakkaana muutamissa pienissä start-up -firmoissa.

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: