Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Kommentti: Miksi 200.000 tv-katsojaa saa luuhata?

Media, | torstaina 29.11.2007 - Toimitus

Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jugner on keksinyt kätevän keinon, miten myös siipeilijät saadaan maksamaan tv-maksun. Hän ehdottaa, että maksu-tv-yhtiöt antavat listansa tarkastajien käyttöön. Hyvä idea, koska ei ole oikein, että toiset joutuvat maksamaan noin 200.000 pinnarin tv:n katsonnan heidän puolestaan.

Valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain mukaan television käyttämisestä on maksettava televisiomaksu, jonka suuruuden määrää valtioneuvosto. Vuoden alusta lähtien maksu on 215,45 euroa vuodessa.

Maksu on maksettava, jos taloudessa on televisio tai siellä katsotaan televisiota esimerkiksi läppäristä. Television käyttöönotosta on tehtävä ilmoitus viestintävirastolle. Ilmoituksen perusteella virasto laskuttaa käyttäjältä televisiomaksua.

On väärin, että osa kansasta katsoo luvatta. Siihen tulee ilman muuta puuttua, kuten Junger perustellusti vaatii. Mikäpä on sen kätevämpää kuin sopia maksu-tv-yhtiöiden kanssa, että luvattomat katsojat käräytetään. Rekisterien avaaminen on sovittavissa, ja tarvittaessa voidaan lainsäätäjiä käyttää apuna.

Yleisradion kassaan tipahtaisi 40 miljoonaa euroa, jos siipeilijätkin laitetaan maksumiehiksi. Se paikkaa julkisen televisioyhtiön horjuvaa taloutta mainiosti.

Tietenkin on toinen kysymys, tarvitaanko nykyistä lupamaksukäytäntöä lainkaan. Ihan hyvin voitaisiin siirtyä eri tyyppiseen rahoitusmalliin. Mutta niin kauan kuin laki maksusta on voimassa, lakia on noudatettava. Oikeusvaltiossa ei ole muuta mahdollisuutta. Kenelläkään ei ole oikeutta rikkoa lakia.


Toimitus

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: