Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

JSN muutti lähdesuojan tulkintaa typerästi

Media, | perjantaina 11.12.2009 - Paavo Vasala

Julkisen sanan neuvoston päätös vapauttaa TV2:n Silminnäkijä-ohjelma huomautukselta avaa pelin leväperäiselle tiedonvälitykselle. TV2 pystyi osoittamaan vain yhden, nimeämättömän lähteen pääministerin lautakasajutussa, mitä JSN yllättäen pitää riittävänä perusteena luotettavalle uutistoiminnalle.

Julkisen sanan neuvoston päätös vapauttaa TV2:n Silminnäkijä-ohjelma huomautukselta avaa pelin leväperäiselle tiedonvälitykselle. TV2 pystyi osoittamaan vain yhden, nimeämättömän lähteen pääministerin lautakasajutussa, mitä JSN pitää yllättäen riittävänä perusteena luotettavalle uutistoiminnalle.

Ei ihme, että kokenut journalisti, JSN:n puheenjohtaja Pekka Hyvärinen tuohtui JSN:n enemmistön ratkaisusta. Yksi lähde ei ole koskaan ollut toimittajan ohjeissa riittävä peruste julkaista kiistanalainen tieto. Huhun perusteella tehtyyn juttuun pitää olla vähintään kaksi toisistaan riippumatonta samansisältöistä todistetta. Jokainen toimittajan peruskurssin käynyt tämän tietää.

Toinen kokenut journalisti Hannu Olkinuora arvostelee JSN:ää lähdesuojan typerästä uusmäärittelystä. Lähdesuojaa ei voi tulkita siten, että uutislähteellä on suoja vain tiettyyn rajaan asti. Nyt TV2 antaa lähteelle suojan vain jutun teossa, mutta oikeudessa purkaa lähdesuojan. Tämä on epäloogista ja lähdesuojan perusajatuksen kääntämistä virheelliseksi.

Yleisradio ja TV2 ovat antaneet uudet ohjeet, kuinka ajankohtaisjuttuja tulee tehdä. Ne on julkaistu eilen A-tuubissa. Niissäkin sallitaan jutun tekeminen edelleen yhden lähteen avulla. Miksi? Ehkäpä taustalla on se, että lautakasajutun teosta vastaava toimittaja Jyrki Richt, joka on entinen taistolaisten keulamies Tampereen yliopiston opiskelijaporukassa, on tottunut luottamaan yhteen totuuteen, vaikka se olisi vääräkin.

Neuvostoliitto on kaatunut ja Lenin kuopattu. Marxilais-leniniläinen propagandajournalismi ei saa olla enää käytössä nykyajan Suomessa.

Mielestäni oikea johtopäätös on, että tämän show’n jälkeen epävirallinen JSN lopettaa höperön toimintansa kokonaan ja että Yleisradion piilotaistolaiset toimittajat siirretään esimerkiksi Lenin-museon vahtimestareiksi.


Paavo Vasala

Paavo Vasala on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri (tiedotusoppi) Tampereen Yliopistosta. Hän on työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa, kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Hän on perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Hän on ollut perustajaosakas Liana Technologies Oy:ssä (ent. Koodiviidakko Oy), ja on myynyt osakkeensa Ilkka-Yhtymä Oyj:lle. Lisäksi hän on osakkaana muutamissa pienissä start-up -firmoissa.

Kommentointi

nimetön

11.12.2009

Tämä samainen kokenut journalisti on ehdottanut mm. että internetiin sallittaisiin kirjoittaminen vain omalla nimellä.

Lehtien kolumnisteja tämä ei tietenkään koskisi.


martsi

13.12.2009

Useassa lehdissä ja tässäkin välineessä väitetään että lähdesuojaa ei saa paljastaa oikeudessakaan. JSN:n journalistin ohjeissa mainitaan lähdesuojasta: “Journalistilla on oikeus pitää tietoja luottamuksellisesti antaneen henkilöllisyys salassa. Toimituksen on kunnioitettava tätä periaatetta”. Ohjehan kertoo vain maksimioikeuden. Kaikki lähteet eivät tarvitse samanlaista maksimioikeutta. Missään ei tietääkseni ole kielletty lähdesuojan ulottamista vain oikeuteen asti jos lähde siihen suostuu. Lähteiden määräkään JSN:n ohjeet eivät rajaa esim. vähintäin kahteen. Lähteen laatukin ratkaisee.

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: