Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

JSN: MOT käytti väärin lähdesuojaa

Uutiset, Media, | torstaina 12.04.2018 - Toimitus

Julkisen sanan neuvosto linjasi lähdesuojan käyttämisen periaatteita kokouksessaan keskiviikkona 11.4.2018. JSN antoi langettavan päätöksen Ylelle sen MOT-ohjelman jaksosta ”Luulosairaan käypä hoito”. Ohjelmassa esitettiin väite, jonka mukaan lääketeollisuus voi maksaa lääkäreille heidän kirjoittamistaan resepteistä ja se tarkkailee, ketkä lääkkeitä määräävät.

Yle vetosi JSN:lle lähettämässään vastauksessa lähdesuojaan. Ylen vastauksen mukaan väite perustui Suomen osalta ainoastaan yhden lääketeollisuudessa keskeisissä tehtävissä toimineen henkilön tietoihin siitä, miten aiemmin on toimittu sekä arvioon siitä, että näin toimitaan yhä. Ohjelmassa ei kuitenkaan kerrottu, että kyseessä oli nimeämättömän lähteen arvio.

JSN muistutti, että lähdesuoja on sananvapauden ja demokratian kannalta äärimmäisen tärkeä periaate. Myös lähdesuojan takaa annetut tiedot on kuitenkin tarkistettava Journalistin ohjeiden mukaisesti.

Neuvosto ei ottanut päätöksessään kantaa siihen, pitääkö Ylen MOT-ohjelmassa esitetty väite paikkansa. Sen sijaan neuvosto piti olennaisena asiavirheenä sitä, että yhden nimettömän lähteen mielipide oli esitetty tosiasiana. Ohjelmassa olisi pitänyt kertoa, että kyseessä oli lähdesuojan takaa kerrottu arvio eikä tarkistettu tosiasia.


Toimitus

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: