Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

JSN: Iltalehti nappasi jutun Hymy-lehdestä väärin perustein

Uutiset, Media, | perjantaina 01.04.2011 - Toimitus

Julkisen Sanan Neuvosto on antanut huomautuksen Iltalehdelle. Lehti nappasi omaan juttuunsa ainekset Hymystä mainitsematta asiaa riittävän selvästi lukijoille.

Iltalehden juttu perustuu suurelta osin Hymyssä haastatellun Kari Tapion pojan kommentteihin. Iltalehti mainitsee itse jutussa Hymyä lainatessaan lähteen asianmukaisesti, JSN toteaa.

Muita haastattelusitaatteja Iltalehden jutussa ei ole. Iltalehden jutun heikkous on sen oman tuotannon ja lainatun aineiston välisessä suhteessa. Juttu olisi ollut parempi, jos Iltalehti olisi panostanut lainatun aineiston vastapainona enemmän omaan uutishankintaan ja kertonut lukijalle selkeämmin, mikä jutussa oli sen omaa tuotantoa.

Iltalehden lööpin pääotsikko ja etusivun otsikon esirivi eivät perustuneet lainauksiin Hymyltä, vaan vanhaan uutiseen, jonka molemmat lehdet olivat lämmittäneet uudelleen. Iltalehti on ollut juttua tehdessään yhteydessä Kari Tapion omaisiin ja saanut omissa nimissään julkaisemiaan tietoja, jotka ovat osin päällekkäisiä Hymyn tietojen kanssa.

Iltalehti rikkoi hyvän journalistisen tavan rajat, kun se rakensi juttunsa keskeisen sisällön lainauksiin Hymyltä. Sen lisäksi lööpin alaotsikko ja etusivun pääotsikko viittasivat Hymyn juttuun ilman asianmukaista lähdeviitettä. Iltalehti laati otsikoidensa myyntikärjen Hymyn tavoin uudelleenlämmitetyn uutisen varaan vain päivä sen jälkeen, kun Hymy oli ilmestynyt.

JSN:n mukaan se osoittaa, että Hymyn juttu oli aivan ilmeisesti inspiroinut Iltalehden toimituksen tekemään uutisensa Kari Tapion aviottomasta pojasta ja julkaisemaan sen ilman riittävää omaa uutishankintaa.

 


Toimitus

Kommentointi

Roskajornalismia

Pah

01.04.2011

Paskalehtiä molemmat. Toivottavasti joutuvat oikein riitoihin keskenään ja syövät toisensa.

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: