Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Huippu-urheilijat rahastavat mediaa haastatteluistaan -YLE kieltäytyy maksamasta

Uutiset, Media, | keskiviikkona 18.03.2009 - Toimitus

Huippu-urheilijat rahastavat mediaa myymällä haastattelujaan vain sopimuksen perusteella. Hinnat eivät ole julkisesti tiedossa. Summat ovat kuitenkin sen verran isoja, että Yleisradiolla eivät rahkeet riitä esimerkiksi Janne Ahosen haastatteluun. “YLE ei käytä lupamaksuvaroja uutiskommenteista maksamiseen, joten joudumme tyytymään niihin haastatteluihin, joista etukäteen kyetään taustavoimien kanssa sopimaan”, murehtii YLE:n urheilutoimituksen päällikkö Kari Mänty.

Urheilijat ovat ammattimiehiä ja – naisia ja ovat siksi palkkansa ansainneet. Suomessa totuttiin silti pitkään siihen, että kaikki urheilijat ovat uutistyyppisissä haastatteluissa kaikkien medioiden käytettävissä – maksutta.

Kari Mänty kirjoittaa blogissaan, että tilanne on muuttumaan päin. Urheilijoiden taustalla on sellaisiakin agentteja, jotka rajoittavat asiakkaidensa esiintymisiä ja ohjaavat heitä tekemään mediatalojen kanssa sopimuksia, joiden mukaan kaikista haastatteluista, joita ei tehdä agentin hyväksymissä tilaisuuksissa, pitää saada korvaus.

Tiukimmin ovat sopimuksiinsa linnoittautuneet kaikkein kaupallisimman lajin eli Formula-1:n liepeillä työskentelevät. Se kävi viimeistään ilmi, kun YLE Urheilu yritti tiistaina saada kommentteja Formula-1:n sääntöuudistuksiin.

“Kokemukset menneeltä talvikaudelta osoittivat, ettei äkkihaastattelujen tekeminen ole vaivatonta aina perinteisissä suomalaislajeissakaan. Janne Ahonen joutui Rukalla kiusalliseen välikäteen, kun toimittajamme halusi haastatella uransa lopettanutta mäkikotkaa hänen tunnelmistaan mäkikisan katselijana.”

“Haastattelua ei silloin tehty. Jannea kahlitsivat toisen kanavan kanssa sorvatut esiintymissopimukset, joita sopimuskumppanit tulkitsivat siinä vaiheessa ahtaasti. Tilanne lientyi talven mittaan, joten suhtaudumme toiveikkaasti ensi kauteen, kun Janne palaa hyppypuvun räätälöinnistä puvun käyttäjäksi!”

Agenttien toivoisi löytävän muidenkin yhtiöiden kanssa tehtäviin sopimuksiin sellaiset pykälät, jotka eivät rajoita urheilijoiden normaalia kanssakäymistä muun maailman kanssa, Kari Mänty vaatii.

Lue Kari Männyn kirjoitus


Toimitus

Kommentointi

J.J-75

19.03.2009

Ahaa… Ylellä ei ole varaa tämmöseen, kohta ei varmaan uutisoida ollenkaan. Mihin lie rahat menevät sitten lupamaksuista.

Aikanaan kävin ylellä, kun mainoksia oli heidän kanavillaan. 200-300miljoonaa mk tuli mainostuloja ja 1,2 miljardia mk tuli lupamaksuista. Ohjelmat ei silti ole niin hyviä, että Yleä viittis seurata. Yle rohmuaa eniten rahaa ja leikkii köyhintä kaikenaikaa. Mites MTV3 ja nelonen pärjää? Huomattavasti pienemmät tulot.


Sakri Viklund

20.03.2009

Pitäkäämme mielessä myös se, että miten nämäkin urheilijat aikoinaan treenasivat itsensä huipulle – valmennusringeissä ja valmennusapurahoin, jotka ovat lähinnä valtion varoista.

Olisiko nyt hirveää antaa jokin pikku juttu ja kertoa kuulumisia kansalle eli veronmaksajille, jotka ovat aikoinaan nuoren urheilijan polkuja tuohella tasanneet.

SV

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: