Häiriköinti pakotti Aamulehden verkkokeskustelun ennakkotarkistukseen
Uutiset, Media, Internet, | lauantaina 12.03.2011 - ToimitusAamulehti.fi on lopettanut lyhyen kokeilun verkkokeskustelun jälkimoderoinnista, koska sivustolle iski liikaa häiriköitä. Nyt Aamulehtikin muiden medioiden tapaan tarkistaa etukäteen kaikki julkaistavat puheenvuorot.
Aamulehti.fi on siirtynyt 7. maaliskuuta verkon juttujen kommentoinnissa uuteen käytäntöön: Tästä lähin käytössä on ennakkomoderointi. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki verkkoon tarkoitetut lukijoiden juttukommentit tarkistetaan toimituksessa ennen julkaisua ja asiattomat viestit karsitaan pois, kirjoittaa kehityspäällikkö Seppo Roth Aamulehden verkkosivuilla.
”Vapaudelle ja vastuulle on löydettävä järkevät rajat myös verkkokeskusteluissa", hän huomauttaa.
Viime ajat Aamulehti.fi on kokeillut ns. jälkimoderointia. Tämä on tarkoittanut sitä, että kaikki kommentit ovat menneet suoraan julki. Asiattomat kommentit on poistettu jälkikäteen lukijoiden ilmoitusten perusteella.
Etukäteismoderointiin siirtyminen on Aamulehti.fi:ssä paluuta vanhaan käytäntöön. Aamulehti.fi käytti ennakkomoderointia vuoden 2010 joulukuuhun asti, jonka jälkeen olemme kokeilleet toista käytäntöä, Roth sanoo.
Paluupäätökseen vaikutti tarve nostaa verkkokeskustelun tasoa. Jälkimoderoinnin aikana olemme törmänneet silloin tällöin keskusteluhäiriköihin. Ennakkomoderoinnilla häiriköt on helppo karsia pois, Seppo Roth toteaa.
Myös media-alaa säätelevä Julkisen sanan neuvosto suosittelee tiedotusvälineille keskustelupalstojen ennakkomoderointia
Myös sanomalehti Kalevan uutispäällikkö Erkki Hujanen on Rothin kanssa samoilla linjoilla, kun hän arvioi kolumnissaan avoimen internetin varjopuolia.
"Ihannekuvan takapuoli tiedetään. Lapset kiusaavat toisiaan netissä, vihayhteisöt uhkailevat ja fiksuiltakin vaikuttavat ihmiset purkavat pahaa oloansa nimimerkin suojissa keskustelupalstoilla. Tuntuu, että internetiin tarvittaisiin vähintään alkolukko ja jonkinlainen mittari, että käyttäjä kuuluu ihmisrotuun", Hujanen kirjoittaa.
Julkisen sanan neuvosto suosittaa, että verkkokeskusteluun sovelletaan ennakkomoderointia eli puheenvuorot seulotaan ja tarvittaessa muokataan.
Kommentointi
syyt tiedosssa
ruf ruf
12.03.2011
Näin pystytään poistamaan ikävät kommentit mm. toimittajien suosimista poliitikoista.
niinpä
minä
12.03.2011
Ministeri kiviniemikin sanoi, että ministerilläkin on sananvapaus. Nyt kuitenkin tuntuu, että AL karsii
aivan suoraa poliittisia kannanottoja tietyn puolu-
een arvosteluissa.
Siis sensurointia ennen vaalia.
Sensuuri ja luottamus
Erkko
12.03.2011
Ennakkomoderoinnin kääntöpuolia on taas se, että lukijakunta ei enää tiedä mitä on sensuroitu ja mitä ei.
Tämä johtaa luottamuspulaan, koska yleisölle ei jää mahdollisuutta tarkkailla että sensurointi on asiallista ja kohdistuu vain niihin viesteihin jotka tulee sensuroida.
Jos tarjotaan sikaa säkissä, rationaalinen johtopäätös on että sinua yritetään huijata. Samoin on sensuroinnin kanssa - jos täytyy vain sokeasti luottaa siihen että toimitus ei sensuroi esimerkiksi oman poliittisen kantansa mukaan, niin on rationaalista olettaa että näin tulee tapahtumaan koska mikään ei sitä estä, eikä kukaan saa siitä tietää.
Pelkät sanat ja vakuuttelut eivät tässä asiassa riitä.
Miten niin kaikki mediat moderoivat?
Jyri Väätäinen
12.03.2011
Taloussanomat ei moderoi - ei siis sensuuria.
Et ole kirjautunut
Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään
Kirjaudu sisäänEIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä
Nimi
Otsikko:
Kommentti: