Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Graafinen ala supistui neljänneksen viime vuonna

Uutiset, Media, | tiistaina 23.03.2010 - Toimitus

Graafinen teollisuus koki viime vuonna rajun volyymipudotuksen. Liikevaihto supistui arviolta 20 – 25 %, mikä voimisti jo ennestään vallitsevaa ylikapasiteettia.

Hintakilpailu on kiristynyt ja yritykset ovat joutuneet supistamaan kustannuksiaan voimakkain toimenpitein. Koko toimialan liiketuloksen odotetaan kääntyneen miinusmerkkiseksi.

Konkursseja kirjattiin 31, joiden kautta työpaikkansa menetti runsas sata henkeä. Alan yritykset ovat joutuneet sopeuttamaan kustannuksiaan lomautusten ja irtisanomisten kautta. Ennakkotietojen perusteella toimialan henkilömäärä supistui noin 12 % ja on painunut ensimmäisen kerran alle 10.000 henkilön.

 Alan huolena on edelleen laskeva hintataso. Vaikka monet yritykset kertovat tilauskannan olevan aikaisempaa paremman, osoittaa Tilastokeskuksen tammikuun volyymi-indeksi tason olevan vielä 15 % alle tammikuun 2009 indeksin tason. Myös alalle materiaaleja toimittavat yritykset kertovat yritysten maksukyvyn heikentyneen voimakkaasti.

Viestinnän Keskusliiton mukaan näyttää siltä, että vaihtelut kysynnässä ovat voimistuneet. Suurta huolta aiheuttavat tuleva loppukevät ja kesä, jolloin tilauskanta perinteisestikin on alhainen ja yritysten palkkakustannukset lomapalkkojen erääntymisen kautta normaaliakin suuremmat.

Yleisessä taloustilanteessa ei ole odotettavissa nopeaa nousua. Graafista teollisuutta painaa lisäksi painettujen medioiden suhteellisen osuuden pieneneminen – se pitää alan liikevaihdon kehityksen yleistä nousua hitaampana. Jotta yritykset voisivat pidemmällä ajalla kehittyä, kannattavuutta täytyisi voida parantaa. Kun internet ja tietoliikenneyhteydet mahdollistavat vaivattoman töiden tilauksen suoraan ulkomailta, mitataan painetun median kilpailukyky avoimilla, kansainvälisillä markkinoilla. Lisäksi vaihtoehdoksi painotuotteille tarjolla on alati kehittyvän sähköisen median ratkaisuja.

Yksikkökustannuksia on mahdollista laskea investoimalla automaatioon ja moderniin tuotantotekniikkaan sekä kehittämällä sisäisiä prosesseja. Aivan keskeistä on kuitenkin asiakkaan tarpeiden ja tarjottavien ratkaisujen kohtaaminen. Työtä on voitava tehdä kilpailukykyisin kustannuksin, silloin kun asiakas palvelua tarvitsee.

 


Toimitus

Kommentointi

Hidas reagointi

23.03.2010

Graafinen puoli on hidasliikkeinen. Ja noissa konkursseissa työttömien määrä oli keskimäärin 3 per firma. Alalla paljon erittäin pieniä firmoja. Ja nimeomaan pienillä firmoilla investoiminen ja saneeraaminen kovin vaikeaa. Vähän sama kehitys kuin maataloudessakin. Pian kai maassa on muutama painotalo ja entiset tekijät kortistossa. Se ei ole hyvä suuntaus. Maa on niin pieni, että pienille tekijöille nimenomaan olisi tarvetta. Tästä seurannee samanlainen tilanne kuin vaikka kirjansitoja- puolella. Yhden yrittäjän "tuotantolaitokset". Vähänkään isommat hommat imuroidaan sitten isoihin taloihin.

Lähtee kai se leipä niinkin. Mutta alalle koulutettu älyttömästi tekijöitä. Nyt sama porukka pitää kouluttaa uudestaan, vaikka hoitoalalle. Kaitpa se on sitten ihan normaalia kehitystä.

Sitten nousee enenpi haloota, kun noita vähän isompia firmoja alkaa menemään nurin. Mutta kyllä se on niin, että ala on pienenevä. Suunta on näkynyt jo parikin vuosikymmentä. Miksi asiasta huolestutaan vasta nyt, olisi kai siihen voinut vähän varautuakin?

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: