Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Bonnierin rahoittaminen suomalaisten verovaroin vääristää kilpailua

Uutiset, Media, | perjantaina 29.09.2017 - Paavo Vasala

Suomi ottaa vaarallisia askelia kohti valtiotiedottamista, kun se ryhtyy yhä avokätisemmin rahoittamaan tiedotusvälineitä. Yleä valtio tukee veroja keräämällä puolella miljardilla eurolla ja ruotsalaisen Bonnierin TV-uutistoimintaa aluksi kolmella miljoonalla eurolla vuosittan. Nyt tietyt tahot puuhaavat valtion rahoitusta vaikeuksiin ajautuneelle Suomen Tietotoimistolle. Linja on vaarallinen sananvapauden kannalta.

Tasavallan hallitus teki asetuksen, jonka turvin valtio voi antaa kolme miljoonaa euroa MTV:n TV-uutisten tukemiseen. Päätöstä ei voida hyväksyä, koska MTV:n omistaa ruotsalainen upporikas pörssiyhtiö Bonnier. Sen kuuluisi itse rahoittaa osakkeenomistajana yhtiönsä toiminnot kuten muutkin yksityisen alan yhtiöt tekevät.

Yleisradiota valtio tunnetusti rahoittaa pakkoverolla, jota peritään niin yksityisiltä kansalaisilta kuin osakeyhtiöiltäkin. Pakkoveron seurauksena valtio voi ohjata Yleisradiota kuten parhaaksi näkee. Ylen rahoitusmalli on räikeässä ristiriidassa riippumattoman sananvapauden kanssa.

Suomen Tietotoimisto, jonka omistavat lähes kokonaan kotimaiset pörssiyhtiöt Sanoma, Alma Media ja Keskisuomalainen, on ajautunut talousvaikeuksiin mediamurroksen seurauksena. Mediatalot ostavat uutispalveluja entistä vähemmän. Nyt eräät tahot ovat alkaneet vaatia yhteiskunnan rahoja STT:n tukemiseen. Mitä varten?

On täysin kestämätöntä ja kilpailun vääristämistä, jos valtio ryhtyy rahoittamaan pörssiyhtiöiden omistamaa uutistoimistoa. Rahoituksesta vastaaminen kuuluu omistajille, ei veronmaksajille. Mediayhtiöiden tulee pystyä toimimaan markkinatalouden ehdoin. Moniarvoinen tiedonvälitys ja sananvapaus toteutuvat parhaimmin kun markkinassa pääsevät toimimaan uudet tekijät, jos nykyisillä toimijoilla eivät taidot ja rahat riitä.


Paavo Vasala

Yhteiskuntatieteiden maisteri, (tiedotusoppi) Tampereen Yliopisto. Työskennellyt toimittajana sanomalehti Kalevassa kunnes perusti viestintätoimiston 1984. Perustanut 1997 tiedotepalvelu Pressi.comin, jonka STT osti 2004. Perustaja ja osakas sekä hallituksen puheenjohtaja Koodiviidakko Oy:ssä vuodesta 2005. Liiketoimintana digitaaliset markkinoinnin ja viestinnän pilvipalvelut, Viidakko-tuotteet, verkkomedian uutisseuranta Webnewsmonitor.com, Somemonitor.com sekä tiedotepalvelu ePressi.com. Wasala Oy:n kautta toimina viestinnän konsultointi ja yrityskehittäminen, rahoitus. Megalon Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja, verkkokauppa.

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: