Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje

Aikakauslehti avaa oven nettiin

Media, | torstaina 30.09.2010 - Toimitus

Vaikka monet asiat tehdäänkin nykyään verkossa, sähköisen maailman hyödyntämiseen haetaan virikkeitä sen ulkopuolelta. Aikakauslehdet toimivat tieto- ja idealähteenä esimerkiksi verkko-ostoksia tehtäessä. Etenkin vaatteita, viihde-elektroniikkaa ja kirjoja ostavat kuluttajat selaavat lehtiä ahkerasti, kirjoittaa Aikakausmedia välittämässään artikkelissa.

Aikakauslehti toimii tehokkaana sisäänheittäjänä, kun suomalaiset tekevät ostoksia verkossa. Aikakauslehtien artikkeleista ja mainoksista ammennetaan ostoksiin ideoita ja etsitään tietoa, ja lehdissä olevia linkkejä käytetään ahkerasti. Tämä käy ilmi Aikakausmedian teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi tuhat 15–65-vuotiasta suomalaista.

-Suomalaiset ovat printtikansaa, ja suhde aikakauslehtiin on vahva ja läheinen. Aikakauslehden käyttäminen kanavana nettiostoksille ei tullut yllätyksenä, sillä se on vain yksi lisäpalikka aikakauslehden vaikuttavuuteen, toteaa asiakkuusjohtaja Vesa Väisänen tutkimuksen toteuttaneesta IROResearchista. Aikakauslehdellä pystytään tavoittamaan valtaosa netinkäyttäjistä, sillä vain kymmenen prosenttia heistä ei lue, tilaa tai osta mitään lehteä. 66 prosenttia netinkäyttäjistä tilaa jotain lehteä kotiinsa, ja 57 prosenttia lukee erilaisia asiakaslehtiä.

Aikakauslehtien tavoittamattomissa olevat kuluttajat ovat myös verkko-ostoksissa hieman passiivisempia kuin lehtien lukijat. Aikakauslehdistä haetaan ideoita Noin yhdeksän kymmenestä netinkäyttäjästä on joskus tehnyt ostoksia netin kautta. Apuna ostoksissa käytetään pääasiallisesti nettiä, mutta seuraavina vuorossa ovat tuttavien suosittelut ja aikakauslehdet. Vasta niiden jälkeen apua haetaan sanomalehdistä ja televisiosta. - Pitää myös muistaa, että tuotteita tai nettisivustoja suosittelevat tuttavatkin hakevat tietoa aikakauslehdistä, joten lehtien merkitys on tärkeä.

Myös ulkomaisia verkkokauppoja uskalletaan käyttää, kun ”ystävä” eli aikakauslehti suosittelee niitä, Väisänen sanoo. Aikakauslehden rooli verkko-ostoksissa korostuu erityisesti, kun haetaan ideoita tai konkreettista tietoa esimerkiksi vaatteiden ja kenkien, viihde-elektroniikan, kosmetiikan, lehtien tai kirjojen ostamiseen. Naiset etsivät lehdistä enemmän ideoita ja inspiraatiota, kun taas miesten ja iäkkäämpien netinkäyttäjien kohdalla korostuu tiedon hakeminen.

Ei pelkoa piilomainonnasta

Vaikka aikakauslehti onkin omimmillaan ostoprosessin alkupäässä antamassa ideoita ja inspiraatiota, sillä saadaan aikaan myös reaktioita. Jopa 57 prosenttia netinkäyttäjistä on mennyt nettiin nähtyään aikakauslehdessä kiinnostavan artikkelin tai mainoksen. Aikakausmedian tutkimuksen toteuttanut Vesa Väisänen ei ole huolissaan ostoksille kannustavan piilomainonnan lisääntymisestä aikakauslehdissä. Hän luottaa sekä toimittajien ammattitaitoon että lukijoiden medialukutaitoon.

- Suomalaiset printtikuluttajat ovat niin fiksuja ja valistuneita, että he huomaisivat piilomainonnan ja äänestäisivät jaloillaan. Tiedon tarjoaminen myös netin kautta on aikakauslehdille vain yksi tapa palvella kuluttajia.

Faktaa:

- Suosituimmat netin kautta uutena hankitut tuotteet / palvelut: pankkipalvelut, liput joko tapahtumiin tai matkoille, kirjat, vaatteet, kodin viihde-elektroniikka, aikakauslehtien tilaukset, rahapelit, musiikin lataaminen, matkapuhelimet, tietokoneet.

- Aikakauslehtien rooli verkko-ostoksissa: • Antaa ideoita ja inspiraatiota 70 % (aikakauslehtien tilaajat 79 %) • Lisää mielenkiintoa eri tuotteisiin ja merkkeihin 59 % (tilaajat 66 %) • Saan ideoita ja vinkkejä siinä olevasta mainonnasta 63 % (tilaajat 72 %) • Käytän aikakauslehtien jutuista löytämiäni nettilinkkejä 56 % (tilaajat 64 %) • Käytän aikakauslehtien mainoksista löytämiäni nettilinkkejä 45 % (tilaajat 52 %)

Miten hollantilaiset shoppailevat?

Vastaavanlainen tutkimus on toteutettu myös Hollannissa, jossa tulokset poikkesivat jonkin verran suomalaistutkimuksen tuloksista. Hollantilaistutkimuksessa jopa 84 prosenttia vastaajista kertoi menneensä nettiin aikakauslehdessä näkemänsä linkin perusteella. Kun kuluttajat etsivät tietoa tai inspiraatiota verkko-ostoksiin, aikakauslehdet ovat internetin jälkeen tärkein lähde (59 %). Inspiraation lähteenä aikakauslehti nousee jopa nettiä tärkeämmäksi. Useimmiten aikakauslehti otetaan käteen, kun ollaan ostamassa kotiin ja sisustukseen liittyviä tuotteita.

Suomessa merkittävään rooliin noussut tuttavien suosittelu tulee vasta kolmantena. Aikakauslehdet vaikuttavat myös suositteluun, sillä 74 prosenttia vastaajista kertoi suosittelevansa ja puhuvansa tuttaviensa kanssa asioista, joista on lukenut aikakauslehdistä.

 


Toimitus

Kommentointi

kysymys

16.12.2010

Onko vastaavaa tutkimusta tehty tarkemmin jostain lehdestä?

Olen kiinnostunut tietämään tietoja Yhteishyvä lehdestä.

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: