Valikko
Kirjaudu
Tilaa ilmainen uutiskirje
Twitter Facebook
|
|
|
Tilaa ilmainen uutiskirje
uutisen kuva

Printtimainonta syöksyy rajua vauhtia.

Printtimainonnalla karmeaa takapakkia

Uutiset, Markkinointi & Mainonta, | tiistaina 04.11.2014 - Toimitus

Printtimainonta syöksyy edelleen lujaa niin Suomessa kuin muuallakin länsimaissa. Verkkomainonta sen sijaan jatkaa nopeaa kasvuaan, todetaan TNS Ad Intelligence - katsauksessa.

Sanomalehtimainonta väheni vuoden 2013 kolmanteen kvartaaliin verrattuna 11,8 %.


Isoista toimialoista panostuksiaan laskivat erityisesti elintarvikkeet, moottoriajoneuvot, kosmetiikka sekä vähittäiskauppa. Kasvua sanomalehdissä oli puolestaan lääkkeiden ja kotitalouskoneiden mainospanostuksissa.


Kaupunki- ja noutolehdissä mainonta laski 3,1 %. Vähennystä oli esimerkiksi telepalveluiden, rakennusalan ja moottoriajoneuvojen mainospanostuksissa. Suurista toimialoista mainontaansa kasvattivat elintarvikkeiden, lääkkeiden, finanssialan sekä vähittäiskaupan mainostajat.


Aikakauslehtimainonta laski edelleen peräti 18,0 %. Suurista toimialoista varsinkin kosmetiikka, moottoriajoneuvot ja vähittäiskauppa vähensivät reilusti mainospanostuksiaan. Kasvua oli lääkkeiden ja pukeutumisen mainosinvestoinneissa.

Printtimainonnalla on haasteita myös muualla maailmassa. Pohjoismaista Tanskassa oli 8,9 % prosentin pudotus ja Ruotsissa maltillisempi 1,4 %. Ranskassa pudotusta oli 2,3 % ja Espanjassa 3,7 %. Suurista maista printtimainonta laski eniten Kiinassa, peräti 12 %. Venäjällä panostettiin 9,4 % ja USA:ssa puolestaan 5 % vähemmän printtimedioihin.


Televisio vetää mainostajia kansainvälisellä rintamalla, sillä useimmat maat raportoivat positiivisiä muutosprosentteja. Suurin kasvu, peräti 34,1 %, oli naapurimaassamme Ruotsissa. Kasvu Ruotsissa johtui osittain talviolympialaisista, jotka esitettiin kaupallisilla tv-kanavilla sekä televisioyhtiöiden hintojen korotuksista. Ranskassa kasvua tuli 9,4 % verran ja Espanjassa 5,7 %. Pohjoismaista Tanskassa televisiomainonnan mainospanostukset olivat muista maista poiketen lievässä 0,6 % laskussa. Suurista maista Venäjällä televiomainonta kasvoi 9,3 % ja USA:ssa 7,3 %. Kiinassa oli maltillisempi vajaan kahden prosentin kasvu.


Verkkomainonta kasvoi USA:ssa 9,7 %, Tanskassa 2,3 %, Espanjassa 4,7 % ja Unkarissa 6,6 %.


Elokuvamainonta kasvoi 1,9 % ja elokuvissa mainostettiin erityisesti elintarvikkeita ja pukeutumista. Ulkomainosyritysten kolmannen kvartaalin mainospanostusten kasvu oli 5,9 % ja myös tässä mediaryhmässä kasvun takana olivat elintarvikkeet, pukeutuminen sekä lisäksi muun muassa matkailu. Ulkomainonnan kasvuprosenttiin vaikuttaa myös uuden toimijan mukaantulo mediaseurantaan vuoden 2014 alusta.


TNS Ad Intelligence -yksikön kuukausiseurannassa olevissa verkkomedioissa mainonta kasvoi 17,4 %. Verkkomainontaan käytettiin heinä-syyskuussa yhteensä 30,4 milj €. Verkkomainonnan määrästä lähes 16,5 milj € oli display-mainontaa, luokitellun mainonnan määrä oli 7,8 milj €, mobiilimainonnan määrä oli 3,2 milj € ja video- eli instream-mainonnan 2,9 milj €. Vuoden 2013 osalta mobiili- ja instream-mainonnan panostukset sisältyivät display-mainontaan, joten mainontatyyppien luvut kahdelta vuodelta eivät ole täysin vertailukelpoisia.


IAB Finland raportoi hakumainonnan ja Facebook-mainonnan panostukset kvartaaleittain.
Hakumainonta kasvoi tämän selvityksen mukaan 2,3 % (21,8 milj. €) ja Facebook-mainonta 4,0 % (5,2 milj. €). Facebook-mainonnan aikaisempi voimakas kasvu näyttää siis tasaantuneen kuluvana vuonna. Verkkomainonnan kokonaisuus vie nyt yhteenlaskettuna jo huomattavan siivun pienestä mainoskakusta.


Toimitus

Kommentointi

Et ole kirjautunut

Mikali haluat jättää kommentin, sinun tulee kirjautua sisään

EIkö sinulla ole tunnusta? Rekisteröidy tästä


Nimi

Otsikko:

Kommentti: